V Sokolovské ulici vzniknou nové autobusové zastávky

27.07.2021 10:46

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Dlouho připravovaná akce výstavby dvou protilehlých autobusových zastávek v ulici Sokolovská v Uherském Hradišti se blíží, v polovině srpna se rozběhnou přípravné práce. „Na konci investiční akce za osm milionů korun bude stát v ulici Sokolovská, u okružní křižovatky před zimním stadionem, obousměrná autobusová zastávka, která zde dlouhodobě chybí. Výstavba zastávek je součástí nové koncepce MHD, která má významně zlepšit veřejnou dopravu ve městě,“ sdělil tiskový mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.
Dva zastávkové zálivy vzniknou v blízkosti kruhového objezdu u obchodního domu Kaufland. Jedná se o rozsáhlé území, které není v současné době obslouženo městskou hromadnou dopravou. „Mimo to je v této lokalitě mnoho zájmových cílů – obchodní zóna, sportoviště města, vysokoškolský areál i základní škola, je tedy doslova žádoucí, aby zde zastavovaly autobusy. Historicky poprvé tedy bude tato část města v rámci městské hromadné dopravy propojena s jinými," popsal důvody výstavby zastávek místostarosta města Jaroslav Zatloukal.
Stavební práce se kromě samotných zastávkových zálivů budou týkat také nového přechodu pro chodce a smíšené cyklostezky, ochranného ostrůvku či oprav krytu vozovky. Místo starých stožárů budou zde umístěny tři nové pro veřejné osvětlení a dva stožáry pro nasvětlení přechodu.
Výstavba zastávek začne přípravnými pracemi v polovině srpna, pokračovat bude samotnou stavbou zhruba od poloviny září a hotovo by mělo být do konce roku. „Stavební úpravy komunikace si vyžádají také dopravní omezení, lteré chceme minimalizovat. Předpokládá se, že při budování zálivů a středového ostrůvku bude část komunikace od kruhového objezdu směrem k hlavní křižovatce zcela uzavřena po dobu 14 dní, při obnově asfaltového povrchu poté další 4 dny. O konkrétní době uzavírky, stejně jako o objízdných trasách, bude veřejnost v dostatečném předstihu informována,“ slíbil místostarosta Zatloukal. 
Zatím poslední nové zastávky MHD město vybudovalo u Smetanových sadů a ve Staré Tenici. Výhledově se chystá studie na zastávky MHD na Tyršově náměstí ve směru do centra města. Další autobusová zastávka, v Rybárnách, je součástí většího projektu na zlepšení dopravní obslužnosti Rybáren, výstavba zastávky se předpokládá společně s opravou povrchu mostu přes řeku Moravu v roce 2023.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště