V sedmnácti za volantem traktoru, nadýchal dvě promile alkoholu

28.07.2020 15:17

VALAŠSKÉ KLOBOUKY -  Několikatisícová pokuta a hrozba až půlročního vězení se vznáší nad sedmnáctiletým mladíkem, který bez řidičského průkazu a ještě opilý řídil traktor.
„Policisté z Valašských Klobouk v neděli 26. července brzy ráno nevěřili svým očím, když chtěli zastavit mladého muže za volantem traktoru. Mladík ale nereagoval a zřejmě si myslel, že s traktorem policistům ujede po polní cestě. Nadýchal dvě promile. Ve svém věku navíc není držitelem příslušného řidičského oprávnění,“ informovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Krátce po páté hodině ráno chtěli policisté za pomoci světelného i zvukového výstražného znamení zastavit řidiče traktoru, který po silnici nejel příliš koordinovaně. Ten ovšem na výzvu k zastavení nereagoval a pokračoval dál v jízdě po polní cestě. Daleko nedojel. „Policisté řidiče zastavili a požádali ho, aby předložil doklady. Na první pohled bylo jasné, že není úplně střízlivý. Mladý muž u sebe žádné doklady neměl. Dechová zkouška ukázala hodnotu vyšší než dvě promile alkoholu. Přiznal, že až do tří hodin ráno popíjel pivo. Lustrací policisté zjistili, že ani nedosáhl zletilosti a je mu pouhých sedmnáct let, není proto oprávněný řídit traktor,“ sdělila mluvčí.

Policisté po veškerých potřebných úkonem předali mladistvého jeho otci v obci na Valašskoklobucku. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání provinění ohrožení pod vlivem návykové látky.
„Za řízení bez řidičského oprávnění a nezastavení na znamení podle zvláštního právního předpisu mu navíc ve správním řízení hrozí několikatisícová pokuta a v případě odsouzení až půlroční vězení,“ dodala Monika Kozumplíková.
Vlastimil Langer

Zdroj: Policie Zlínského kraje
Ilustrační foto: Archiv KNZ