V Rožnově se uskuteční mezinárodní konference Ochrana sbírek muzeí v přírodě

25.08.2022 07:17

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Mezinárodní konference na téma Ochrana sbírek muzeí v přírodě se uskuteční v pátek 26. srpna ve Valašském muzeu v přírodě. Jednání se zúčastní přes 70 odborníků z šesti zemí světa.
„Konference je součástí projektu Zabezpečení sbírek Národního muzea v přírodě spolufinancovaného z prostředků EHP/Norska, díky němuž bude ve Valašském muzeu instalováno více než tři a půl tisíce čidel, zabezpečujících sbírkové předměty proti požáru, krádežím a vandalismu,“ sdělil Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.
Projekt představuje unikátní možnost systémového přístupu k ochraně specifické části kulturního dědictví – dřevěných budov mimořádného významu a sbírkových předmětů, které jsou v nich jako součást expozic umístěny. Proto je pro projekční i realizační pracovníky velkým přínosem spolupráce s odborníky z norského Rørosu, zapsaného v seznamu UNESCO, s možností transferu jejich dlouhodobých zkušeností při ochraně historických dřevěných budov podobného charakteru, jaké se nacházejí ve všech pobočkách NMvP.
Předpokládané náklady: 31,2 mil. Kč vč. DPH, financováno částečně z 90% z fondů EHP a 10% Ministerstvo kultury ČR.
„Účastníci konference se také seznámí s nejmodernějším protipožárním systémem, který byl po zničujícím požáru instalován v obnoveném objektu Libušín na Pustevnách,“ dodal Jindřich Ondruš.

Vlastimil Langer

Zdroj: Valašské muzeum v přírodě

Ilustrační foto: Archiv SNZ