V Rožnově pod Radhoštěm bude opět Výstava na stromech

26.09.2022 08:21

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje dnešní doby a nejvíce se ji vypěstuje v Brazílii, Vietnamu a Kolumbii. Jaký je proces pěstování a s jakými problémy se pěstitelé v dnešní době potýkají, přiblíží právě výstava pod širým nebem nazvaná Kávová krize od 1. do 8. října v městském parku poblíž Hudebního altánu v Rožnově pod Radhoštěm. Organizátorem výstavy v městském parku je Ekotým Základní školy 5. května.

„Vyrazili jsme za pěstiteli kávy v jihoamerické Kolumbii. Díky jejich příběhům a fotografiím můžeme nahlédnout do života lidí, se kterými se běžně nesetkáme, ale většina z nás se s nimi nepřímo spojuje každé ráno. Náš šálek kávy může mít různé dopady na životy pěstitelů. Ti po dlouhá desetiletí čelí cenové krizi a v posledních letech také zesilujícím dopadům klimatické změny,“ vysvětlil autor výstavy Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která akci koordinuje.

Kávovník vyžaduje specifické podmínky pro svůj růst a změna klimatu ve formě nárůstu průměrných ročních teplot a zničujících deštů mu velmi škodí. Pro pěstitele arabiky to znamená nutnost rychle se na nové podmínky adaptovat. Vysazují stromy a využívají pěstování v zastínění, mulčování, efektivněji využívají vodu – třeba tu dešťovou k zavlažování, sami si vytváří kompost pro ekologické hnojení, volí odolnější odrůdy kávovníků nebo využívají biologickou ochranu proti plevelům, chorobám a škůdcům.

Drobní pěstitelé na rodinných pozemcích vypěstují 80 % světové produkce kávy. V roce 2019 klesla cena kávy na nejnižší hodnotu za více než deset let, což přinutilo farmáře prodávat svou úrodu za nižší cenu, než jaké jsou jejich výrobní náklady. Kvůli těmto podmínkám jsou pěstitelé v Kolumbii nuceni využívat dětskou práci nebo se věnovat nelegálnímu pěstování koky.

Výstava na stromech se koná ve více než stovce parků po celé České republice již osmým rokem při příležitosti Světového dne důstojné práce, který se slaví 7. října. Minulé ročníky se věnovaly pěstování kakaa, banánů nebo bavlny.
Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm