V péči o nejmenší miminka budou na dětském oddělení pomáhat nové monitory dechu

27.05.2023 08:37

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Celkem patnáct nových monitorů dechu obdrželo na začátku týdne v rámci projektu Maminko, dýchám Dětské oddělení Uherskohradišťské nemocnice. Přístroje, které snímají dechové pohyby miminka, převzala z rukou zástupkyně Nadace Křižovatka a za účasti zástupců ze sponzorských společností primářka dětského oddělení Irena Baroňová.
„Nadace Křižovatka podporuje naše oddělení dlouhodobě a my si této spolupráce velmi vážíme a děkujeme za ni. Narozená miminka jsou do prvního půl roku velmi zranitelná, monitory dechu pomáhají předcházet zdravotním potížím, jsou skvělými pomocníky v dobách sílících respiračních onemocnění a snižují riziko syndromu náhlého úmrtí kojence,“ sdělila primářka Baroňová.  
Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o nebezpečném syndromu, při kterém miminko bez zjevné příčiny přestane dýchat, a o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku.
„Projekt Maminko, dýchám si klade za cíl vybavit monitorem dechu každou postýlku pro miminko na porodnických, novorozeneckých a JIP odděleních nemocnic v celé ČR a umožnit jeho zapůjčení rodičům na nezbytně nutné období po propuštění z porodnice,“ dodala Hana Michnová, regionální manažerka nadace.
Velké poděkování za financování nákupu nových přístrojů značky Babysense v celkové hodnotě 37 500 Kč patří společnostem V. P. M., Trans, Stav–Armo, Regaz, EVPÚ Defence, Joker, EPS biotechnology a paní Michaele Drahoňovské. Dva monitory dechu byly zakoupeny také díky podpoře anonymního dárce.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Uherskohradišťská nemocnice