V otrokovické knihovně si čtenáři nově půjčí i e-knihy

13.01.2023 12:39

OTROKOVICE - Každý měsíc až dvě nové e-knihy mohou od letošního roku číst čtenáři Městské knihovny Otrokovice. „Stáhnou si je prostřednictvím aplikace PALMKNIHY. Služba je pro registrované čtenáře zdarma,“ informovala Lenka Vaculová, otrokovická tisková mluvčí.  
„Princip je zcela jednoduchý. Stačí, aby si registrovaný čtenář založil účet v aplikaci PALMKNIHY, kterou lze zdarma stáhnout na Google Play nebo App Store, a to pod stejným e-mailem, který uvedl při registraci v knihovně. Poté si v on-line katalogu vybere e-výpůjčku, kterou si stáhne do svého zařízení, například mobilu, tabletu či čtečky,“ vysvětlila postup výpůjčky vedoucí knihovny Veronika Zbíralová. Čtenáři se u e-výpůjček nemusí bát ani poplatků za pozdě vrácenou knihu.
„Výpůjční lhůta je 31 dnů, poté se kniha automaticky vymaže. Lidé se proto nemusí bát, že by knihu zapomněli vrátit. Jediné omezení služby spočívá v počtu výpůjček, které jsou možné maximálně dvě během jednoho měsíce. Výhodou ale je, že jednu knihu si může půjčit několik uživatelů současně,“ doplnila Veronika Zbíralová.
Tato nabídka je dispozici odkudkoliv zdarma, v rámci zaplaceného registračního poplatku. Knihovně se podařilo na zřízení nové služby získat dotaci. „V roce 2021 jsme podali Žádost o dotaci z Ministerstva kultury, Odboru umění, literatury a knihoven, které vyhlásilo výběrové dotační řízení ‚Veřejné informační služby knihoven‘. Naše žádost byla kladně přijata a v květnu 2022 nám přišlo rozhodnutí o udělení dotace ve výši 35 tisíc Kč. Tato částka je maximální výše dotace, kterou jsme mohli obdržet, a o kterou jsme také žádali. Z dotace byl zakoupen a nainstalován modul e-knihy, prostřednictvím kterého výpůjčky probíhají,“ popsala cestu k zavedení nové služby vedoucí knihovny.
Celkové náklady projektu jsou ve výši 50 tisíc korun. Část finančních prostředků, které nepokryla dotace, byly uhrazeny z rozpočtu města.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městský úřad Otrokovice