V noci shořela chata Tesák na Kroměřížsku

29.01.2022 09:03

KROMĚŘÍŽSKO – Turisty vyhledávaná oblíbená chata Tesák na Kroměřížsku přestala dnes v noci existovat. Zničil ji požár, který nestačilo zdolat ani 16 hasičských jednotek. Škoda představuje více než pět milionů korun.
„Hlášení o požáru jednoho z ikonických míst Hostýnsko-vsetínské hornatiny jsme přijali dnes v 01:34 hodin. V době požáru byli v budově dva muži. Požár zjistil jeden z nich, když se vracel z kotelny. Upozornil druhého, že z jednoho pokoje vychází dým. Muž ještě před naším příjezdem začal požár hasit jedním hasicím přístrojem, ale pro silné zakouření vnitřních prostor nemohl pokračovat a spolu s druhým mužem budovu opustili. Ještě vypnuli elektrický proud a uzavřeli přívod LPG u tlakových nádrží, které jsou ve vzdálenosti asi 15 metrů od budovy,“ uvedl Roman Žemlička z HZS Zlínského kraje.
K hořící chatě museli hasiči jet opatrně, protože cesta byla namrzlá. „V době našeho příjezdu už hořela střecha a část podkroví. K uhašení jsme nasadili několik útočných proudů vody i výškovou techniku. Vzhledem k rozšíření požáru nám brzy začala docházet voda. Po domluvě se správcem vodovodního řadu byla zřízena dvě odběrní místa v Bystřici pod Hostýnem. Voda byla na místo požáru dopravována kyvadlově,“ popsal situaci mluvčí hasičů s tím, že byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu.
Asi po hodině se začaly bortit stropy a částečně obvodová konstrukce. Velitel zásahu si proto vyžádal spolupráci se Záchranným útvarem Hasičského záchranného sboru České republiky – sídlo Hlučín, protože se zbortila plechová střecha, která zakryla místo požáru. Kromě toho si vyžádal i spolupráci se Správou a údržbou silnic Kroměříž, která by v pravidelných intervalech udržovala silnici mezi Bystřicí pod Hostýnem a Tesák sjízdnou.
Na požářišti pracují vyšetřovatelé hasičů z územního odboru Kroměříž a krajského ředitelství Zlín ve spolupráci s Policií České republiky.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto z místa požáru: HZS Zlínského kraje