V neděli se v okolí zlínského zámku uskuteční IV. ročník Sousedského besedování

04.09.2021 11:03

ZLÍN - Festival s názvem Sousedské besedování se uskuteční v neděli 5. září od 14 do 18 hodin v zámku Zlín a v okolním sadu Svobody. Čtvrtý ročník akce připravila městská kulturní agentura Živý Zlín. Ke spolupráci přizvala přes čtyřicet komunit, organizací, umělců, kutilů a nadšenců.

Sousedské besedování nese podtitul Zlín na jednom místě. „Projekt vznikl před pěti lety za účelem stmelovat Zlíňáky, zdejší aktivní komunity, umělce i organizace. Jedná se proto o akci
s nezaměnitelnou atmosférou, tvořenou jeho obyvateli,“ uvedla vedoucí  Živého Zlína Jana Kubáčová.

Vytvořit si květinovou dekoraci či šperk, vyzkoušet skákací boty, vyrobit ptačí budku, vylepšit si svůj šatník nebo si zahrát obří deskovou hru. To je jen zlomek připravených aktivit. Festival nabídne designovou prodejní zónu, tvoření, cirkusové aktivity, eko  zónu, sport i charitativní prodej knih.
„Máme ve spolupráci s místními organizacemi připravené velké množství aktivit. Nebude chybět malování na obličej, na tašky ani tetování hennou. Během odpoledne si můžete zacvičit akrobatickou jógu, je připraven cirkusový workshop, pro rodiče s dětmi pak dva pohybově hudební bloky Muzihrátek. Inspirace Zlín nabídne netradiční velké deskové hry,“ přiblížila program produkční Živého Zlína Markéta Jančová.

Představí se některé zlínské značky jako je kreativní studio pro.story, obchůdek Red Brick či oblíbená zlínská oděvní značka SUTU. „V rámci módního bazárku této značky s názvem Slow fashion restart najdou uplatnění snad všechny nenošené kousky z Vašeho šatníku. Tak je přineste s sebou,“ dodala Markéta Jančová.

Akce si klade za cíl upozorňovat na šetrné chování ke svému okolí. Eko zóna nabídne kromě osvěty také hry a tvoření.

Součástí sousedského odpoledne bude také velký dobročinný Knihomilský knižní výprodej. Polovina z celkového výtěžku bude věnována Mariánce Vaněčkové, kterou spinální atrofie upoutala na invalidní vozík. Hudební program nabídne úspěšnou dvojici Markéta Vodičková a Filip Vítů, zlínskou kapelu Mers i oblíbené seskupení Latino jazz night.
„Hudebně se propojí Sousedské besedování s festivalem Setkání/Stretnutie Městského divadla Zlín, a to skrze vystoupení skvělé kapely s osobitými texty pro děti i dospělé, Bombarďáci. To byste si neměli nechat ujít,“ uvedla Jana Kubáčová. Celou akci moderuje známý herec MDZ Pavel Vacek.

Pořadatelé připomínají návštěvníkům nutnost dodržet platná nařízení vlády související
s onemocněním COVID -19.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Agentura Živý Zlín