V Muzeu Kroměřížska si prohlédnete Evropu z výšky

29.01.2024 07:44

KROMĚŘÍŽ - Zcela netradiční pohled z výšky na známá i méně známá místa Evropy nabízí návštěvníkům Muzea Kroměřížska nová výstava Evropa z ptačí perspektivy s podtitulem Putovní výstava dronových fotografií Tomáše Neuwirtha. Vernisáž se uskuteční 1. února v 16.30 hodin.

„Zájemci si mohou prohlédnout atraktivní velkoformátové snímky míst z 12 zemí. Díla dávají vyniknout přírodním scenériím i tvořivému lidskému umu. Českou republiku v tomto projektu zastupují Priessnitzovy lázně v Jeseníku, které se staly prvními vodoléčebnými lázněmi na světě,“ uvedla Martina Malá, PR pracovnice muzea.

„K vidění budou i takové turistické perly, k jakým patří například klášter Mont Saint Michel nacházející se na přílivovém ostrově v Dolní Normandii ve Francii nebo alpské jezero Bled se stejnojmenným ostrovem a kostelem ve Slovinsku. Návštěvníci objeví dále třeba krásy Cardiffu, kouzlo malé vesničky Sponvika v Norsku nebo duchovní atmosféru kalvárie v Banské Štiavnici na Slovensku,“ zve na výstavu ředitelka Muzea Kroměřížska Martina Miláčková.

Tomáš Neuwirth, rodák z Rýmařova, najel po Evropě při pořizování snímků přes 10 tisíc kilometrů. Ve své práci se zaměřuje na dronovou fotografii, kterou výběrem neobvyklých míst a postprodukčním zpracováním posouvá na vyšší úroveň, od krajinářských snímků do oblasti výtvarného umění. Za svou práci získal řadu mezinárodních cen. Díla vystavoval nejen v evropských zemích, ale i v Mexiku, Japonsku, Jižní Koreji nebo ve Spojených arabských emirátech.

„Výstava Evropa z ptačí perspektivy vznikla v rámci projektu Euro Foto Tour, který si kladl za cíl vytvořit fotografický soubor, jenž ukáže starý kontinent na dronových snímcích. Tato putovní výstava se do Kroměříže, kde ji návštěvníci mohou vidět do 17. března., přesune z Královéhradeckého kraje z Nové Paky a poté ji budou obdivovat lidé v Liberci.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Muzeum Kroměřížska