V knihovně se bude diskutovat o odboji

23.10.2023 11:51

VSETÍN - Masarykova veřejná knihovna ve spolupráci s Historickým ústavem Akademie věd České republiky (HÚ AV ČR) a městem Vsetín připravily na středu 25. října workshop nazvaný Valašsko v odboji proti nacistické okupaci 1939 – 1945 a jeho druhý život po roce 1945. Záštitu nad akcí převzal starosta Vsetína Jiří Čunek.
„Workshop slibuje velmi zajímavý program, během něhož se představí řada osobností a odborníků na danou problematiku. Registrace účastníků se bude konat ve společenském sále knihovny na Dolním náměstí od 8.20 do 8.50 hodin. Následovat budou úvodní slova starosty Jiřího Čunka, ředitele Masarykova gymnázia Vsetín Martina Metelky, Ladislava Garguláka z Valašského odbojového spolku a vedoucího tohoto projektu Emila Voráčka z HÚ AV ČR,“ uvedla Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
Poté již přijdou na řadu přednášky na zajímavá témata. Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR se bude zabývat ot ázkami interpretace odboje a jeho druhého života v poválečném období, Zlatica Zudová-Lešková vzpomene ilegální přechody přes moravsko-slovenské pomezí ve válečných letech 1939 – 1945 jako aktivní součást protinacistického odboje na Valašsku. Zdeněk Pomkla ze Státního okresního archivu Vsetín pohovoří o návrhu struktury záznamů do Průvodce po památných místech protinacistického odboje na Valašsku, Daniel Gargulák z Valašského odbojového spolku se bude zabývat obdobím dubna 1945 a represí protipartyzánských sil na Valašsku a Jiří Kohutka pak přiblíží roli Josefa Sousedíka v protifašistickém odboji. Luboš Kokeš a Zdeněk Homola z Ústavu studia totalitních režimů se budou zabývat aktivitami bývalých partyzánů po druhé světové válce, Vojtěch Kyncl z HÚ AV ČR přednese svůj příspěvek na téma Východní Morava a válečné zločiny v trestně-právním vyrovnání justice s nacistickou minulostí v 70. letech 20. století. Ve druhé části workshopu vystoupí ředitel Státního okresního archivu Vsetín Tomáš Baletka nebo Milan Kristek z Univerzity Tomáše Bati Zlín. 
„Čas bude samozřejmě i na diskusi o jednotlivých tématech. Případné zájemce o účast na workshopu upozorňujeme, že počet míst v sále je omezen jeho kapacitou,“ dodala tisková mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín