V Jankovicích zachraňovali hasiči koně z výkopu

14.07.2020 07:13

JANKOVICE - Žádost o pomoc s vyproštěním koně zapadlého ve výkopu v obci Jankovice na Kroměřížsku přijali v pondělí 13. července hasiči.

„ Na místo místo okamžitě vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic Holešov a Kroměříž, vyprošťovací automobil ze stanice Otrokovice a lezecké družstvo z centrální stanice Zlín,“ sdělil Pavešl Řezníček z HZS Zlínského kraje. 

Hasiči byli na místě do osmi minut a zjistili, že kůň zapadl do přibližně 170 cm hlubokého výkopu a nemohl se dostat ven. Majitelka zvířete už byla na místě a k události byl ihned povolán také veterinář.
Kvůli komplikovanému terénu nebylo možné použít vyprošťovací automobil, a proto hasiči  povolali technický kontejner s dalším nezbytným materiálem.

„Jakmile se podařilo koně uklidnit a následně uspat, hasiči zakryli výkop a pomocí desky k pažení vytvořili pro koně improvizovanou vanu. Na ní pak za využití navijáku koně vytáhli z výkopu a dopravili do bezpečného prostoru. Následně ho odvezla majitelka zpět do stájí,“ popsal zásah mluvčí hasičů.

Přibližně po dvou hodinách byl zásah ukončen a jednotky se postupně vrátily zpět na své základny.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje