V Dobroticích na Kroměřížsku hořel zahradní domek

25.02.2022 17:47

DOBROTICE -  Škodu předběžně vyčíslenou na 100 tisíc korun způsobil dopolední požár zahradního domku v Dobroticích na Kroměřížsku. Majitel objektu stačil utéct do bezpečí, jenže se zranil a zdravotníci ho odvezli do nemocnice. Požár v zahrádkářské kolonii likvidovalo šest hasičských jednotek, které uchránily další majetek za milion korun.
„Postupně se k hořícímu domku sjeli hasiči ze stanic Holešov a Bystřice pod Hostýnem a dobrovolná jednotka z Holešova. Průzkumem hasiči zjistili, že k požáru došlo uvnitř domu v prostoru obývacího pokoje. Požár se rychle šířil a zasáhl i mezistropní konstrukci. Velitel zásahu si tak povolal další jednotky ze stanic Kroměříž a Valašské Meziříčí i jednotku z Prusinovic a vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu,“ informovala tisková mluvčí HZS Zlínskéhé kraje Lucie Javoříková.
K likvidaci požáru použili dva útočné proudy a do hodiny měli požár pod kontrolou. Zásah komplikoval hasičům hustý kouř a spousta věcí uvnitř objektu. Ve střešním prostoru použili zařízení COBRA.
„Muž, žijící v domku, byl velký sběratel. Objekt byl plný různých věcí jako například novin, časopisů, oblečení a krabic, které značně komplikovaly zásah uvnitř zakouřeného objektu. Hasiči tak v dýchací technice měli problém pohybovat se v domě a některými místy vůbec projít,“ popsala situaci tisková mluvčí.
Po uhašení požáru však práce pro hasiče neskončila. Postupně vynesli ven velké množství uvnitř domu uskladněných věcí a ty prolili ještě vodou, aby zamezili opětovnému rozhoření.
Vyšetřovatel hasičů zjistil, že k požáru došlo nedbalostním jednáním při užívání tepelného spotřebiče.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto z místa požáru: HZS Zlínského kraje