V době Festivalového půlmaratonu pojede MHD po náhradních trasách

28.05.2022 14:06

ZLÍN - V čase, kdy se ve Zlíně v neděli 29. května poběží Festivalový půlmaraton MONET+, budou uzavřeny některé ulice v centru města včetně těch, kterými normálně projíždějí trolejbusové a autobusové linky. Městská hromadná doprava se však nezastaví, ale bude vedena po náhradních trasách. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice informuje cestující o organizaci výlukového provozu.
„Festivalový půlmaratón MONET+ Zlín 2022 je běžecký závod ulicemi města. Bude odstartován v neděli 29. května 2022v 10 hodinu Kongresového centra. Trasa běhu odtud povede do továrního areálu, přes Rybníky, Čepkov, na Podvesnou, přes Benešovo nábřeží na Dlouhou a na náměstí Míru. Zde pro čtvrtmaratonce závod končí, běžci půlmaratonu pokračují do kola druhého z náměstí přes Bartošovu ulici opět do továrního areálu a dále po stejné trase, jako v prvním kole. Podrobné informace k závodu jsou zveřejněny na internetových stránkách www.zlinskypulmaraton.cz,“ informoval tiskový mluvčí dopravní společnosti Vojtěch Cekota.

Krátkodobé přerušení provozu v Gahurově ulici, T. Bati a Dlouhé
Od 9:45 hodin přibližně na 25 minut bude uzavřena pro veškerý provoz horní část náměstí T. G. Masaryka, horní část Gahurovy ulice, navazující úsek třídy T. Bati a jižní část Dlouhé ulice. „Po dobu tohoto krátkodobého přerušení průjezdnosti uvedených ulic zůstanou trolejbusy a autobusy MHD dotčených linek stát před uzávěrou a budou pokračovat (se zpožděním) v jízdě hned po jejím ukončení. Může dojít k jejich operativnímu usměrnění,“uvedl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek. Takto vzniklé zpoždění se paku dotčených spojů na nějakou dobu promítne do jejich další jízdy. Toto krátkodobé opatření se dotkne všech linek MHD, které budou v tu dobu projíždět centrem Zlína.

Úplná uzavírka Dlouhé ulice a Benešova nábřeží
Trasa běžeckého závodu bude vedena mimo jiné ulicemi Dlouhá a Benešovo nábřeží, po kterých jezdí trolejbusy a autobusy MHD. Dotkne se to po celou dobu závodu od 9.45 až do 13 hodin pravidelných tras trolejbusových linek 2, 4, 5, 8, 9 a autobusové linky 33. Vozidla MHD pojedou během závodu po náhradních trasách ulicemi Štefánikova, Kvítková, tř. 2. května a Sokolská.

Linka 2  - Po dobu uzavírky bude trolejbusová linka 2 z Otrokovic vedena s označením 2X ze zastávky Školní po Štefánikově ulici, Podvesné XVII a na svoji trasu se napojí u vozovny DSZO, odkud bude pokračovat na Bartošovu čtvrť. Zpět pojedou trolejbusy linky 2 stejnou trasou, ze Štefánikovy ulice pak ulicí Osvoboditelů a na svou pravidelnou trasu se vrátí na zastávce Náměstí Míru. Zastávka Baťova nemocnice-vozovna bude u této linky ve směru jízdy do Otrokovic provizorně přesunuta do Dřevnické ulice naproti vozovně DSZO.

Linky 4 a 5 - Také trolejbusové linky 4a 5 budou označeny v čase výluky jako 4Xa 5X. Ve směru do Kostelce a k ZOO Lešná pojedou trolejbusy 4X a 5X po stávající trase po zastávku Dlouhá. Poté odbočí do ulice Kvítková a budou pokračovat v jízdě po výlukové trase ulicemi Hornomlýnská, Podvesná XVII a 2. května. Od zastávky Padělky I už budou pokračovat opět po své pravidelné trase. Stejná trasa bude stanovena pro obě linky i v opačném směru jízdy.

Linka 8 - Trolejbusy linky 8 budou jezdit s označením 8X po zkrácené trase z Jižních Svahů pouze po zastávku Školní a pak přes Náměstí Míru zpět na Jižní Svahy. Po dobu výluky bude vynechána trasa k Baťově nemocnici.

Linka 9 - Trolejbusová linka 9, označená jako 9X, bude vedena po své standardní trase až po zastávku Kúty. Odtamtud bude pokračovat po ulici 2. května, u sokolovny odbočí vpravo a ulicemi Sokolská a Padělky IX se vrátí opět do ulice 2. května. Vozy této linky dál pojedou v opačném směru ulicemi Podvesná XVII, Štefánikova, Osvoboditelů a na svou pravidelnou trasu se vrátí zastávkou Náměstí Míru.

Linka 33 - Po dobu výluky budou jezdit autobusy linky 33 s označením 33X ze zastávky Dlouhá po Kvítkové ulici v obou směrech a dočasně nebudou obslouženy zastávky Benešovo nábřeží, U Splavu a Podvesná VI.
Po dobu uzavírky a výlukového provozu budou zrušeny pro všechny linky zastávky MHD Cigánov, Benešovo nábřeží, U Splavu a Podvesná VI.
„Návštěvníky Krajské nemocnice T. Bati upozorňujeme, že dopravní obsluha zastávky Baťova nemocnice bude v době výlukových opatření zajišťována ve směru z centra i do centra linkami 4, 5 a 9. Ve směru do centra z nástupiště, které standardně slouží lince 8. Cestující na to upozorníme prostřednictvím zvláštních letáků,“ upřesnil technik jízdních řádů DSZO Martin Rudolf. Cestující budou moci využít také o něco vzdálenější zastávku Baťova nemocnice-vozovna, za řekou Dřevnicí, kde budou zastavovat trolejbusy linky 2.
Trolejbusy a autobusy jedoucí po náhradních trasách zastavují na všech zastávkách MHD. Výlukové jízdní řády budou vyvěšeny na zastávkách a budou dostupné rovněž na internetových stránkách www.dszo.cz.
Ostatní linky MHD budou jezdit i v době Festivalového půlmaratonu beze změn podle svých běžných jízdních řádů platných v sobotu a v neděli.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Archiv SNZ