V Bystřici pod Hostýnem vznikne nové chráněné bydlení pro osm osob

12.06.2021 13:21

ZLÍNSKÝ KRAJ – Vybudování nového chráněného bydlení v Bystřici pod Hostýnem schválili radní Zlínského kraje. Chráněné bydlení vznikne rekonstrukcí rodinného domu č. p. 791 včetně přilehlé dvorní budovy a garáže v bystřické Nádražní ulici.

„Projekt navazuje na probíhající transformaci Domova pro osoby se zdravotním postižením Javorník ve Chvalčově, který je provozován krajskou příspěvkovou organizací Sociální služby Uherské Hradiště. Právě část klientů chvalčovského zařízení najde v sousední Bystřici v objektu chráněného bydlení svůj nový domov, který jim umožní žít běžným způsobem života, samozřejmě se zajištěním nezbytné podpory a péče ze strany odborného personálu,“ informovala statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová, zodpovědná za sociální oblast.

„Rekonstrukcí staršího rodinného domu, přilehlé dvorní budovy a garáže zde vzniknou tři domácnosti, včetně zázemí pro personál, pro celkem osm klientů s mentálním a kombinovaným postižením vyžadujícím střední míru podpory. Z toho dvě domácnosti budou bezbariérové,“ doplnil radní Zlínského kraje Zbyněk Fojtíček, který má na starost oblast krajských investic.

„Celkové náklady se předpokládají ve výši 17,321 milionu korun, z nich by 4,566 milionu měla pokrýt dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí. Začít s rekonstrukcí by se mělo letos v létě, hotovo má být nejpozději příští rok na podzim,“ doplnila krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj