V Bílých Karpatech proběhne Slavnost stromů a lesa

19.10.2023 16:27

BOJKOVICE - Při příležitosti Dne stromů se v Bílých Karpatech uskuteční třídenní Slavnost stromů a lesa spojená s benefiční sbírkou na výkup svobodného lesa. Probíhat bude od pátku 20. října do neděle 22. října postupně na třech místech - v Komni, ve Valašských Kloboukách a v Bojkovicích.
„V pátek se můžete přidat na vycházku okolím obce Komňa. Sraz je v 16 hodin u Obecního úřadu v Komni. Společně s průvodcem se vydáte malebnou krajinou, kolem zdejších monumentálních a významných stromů, dozvíte se mnohé zajímavosti z jejich života. Stromům se přiblížíte i skrze umění – hudbu a poezii. Výlet bude zakončen na nově vybudovaném Poutnickém místě v krajině,“ zve za pořadatele Jana Tesařová.
V sobotu 21. října máte unikátní možnost vyrazit s odborníkem na exkurzi do přírodní rezervace Ščúrnica u Valašských Klobouk, na jejíž podporu můžete přispět i vy. Exkurzi povede Miroslav Janík z ČSOP Kosenka, která zde již desetiletí organizuje výkupy pozemků do pozemkového spolku a ponechává rezervaci Ščúrnica vývoji ke svobodnému lesu. Poznáte život a principy přírodě blízkého lesa, do jehož vývoje nezasahuje člověk. Odchod je v 11 hodin z parkoviště na Královci.
V neděli 22. října slavnost vyvrcholí kulturním programem v Klubu Maják v Bojkovicích. Od 14 do 20 hodin zde čekají návštěvníky koncerty, projekce filmů, výstava, zážitkové workshopy a fireshow. V rámci programu se uskuteční i divadelní pohádka pro děti.
Na Slavnosti stromů a lesa jsou vítány jak rodiny s dětmi, tak kdokoliv, kdo má rád přírodu.

„Celá akce je benefiční - finanční výtěžek bude věnován na výkup svobodného lesa Ščúrnica. Je jedinečnou ukázkou soukromé přírodní rezervace, která nemá v České republice obdobu. Darovat můžete jak na akci samotné, tak už i nyní prostřednictvím sbírky na Darujme.cz: https://www.darujme.cz/projekt/1208555. Sbírka na darujme.cz byla vytvořena ve spolupráci s Nadací Via, která zdvojnásobí prvých darovaných 20 tisíc Kč,“ sdělil další z pořadatelů Marek Gonda.

Slavnost stromů a lesa pořádají: Obec Komňa, Klub Maják Bojkovice, Centrum Veronica Hostětín, ČSOP Kosenka Valašské Klobouky.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Pořadatelé