Úvěrové podvodnice utratily peníze, hrozí jim několikaleté vězení

21.01.2022 13:28

UHERSKOHRADIŠŤSKO – Pokus obelstít finanční společnosti a obohatit se na jejich účet nevyšel dvěma ženám z Uherskohradišťska ve věku 42 a 37 let. Přesto si přišly na více než 900 tisíc korun. Teď však budou čekat na výrok soudu, který je může poslat za mříže až na pět let.
V polovině roku 2019 se obě ženy domluvily, že si společně vyřídí úvěr na opravu rodinného domu. Již předem ale věděly, že získané peníze užijí pro svoji osobní potřebu. Jak se později ukázalo, ani se splácením si nedělaly starosti. Starší z dvojice většinou vypisovala, vyřizovala a zajišťovala veškerá fiktivní potvrzení. Mladší vše stvrzovala svým podpisem. Poté, co jim byl úvěr schválen a peníze zaslány na jimi uvedený účet, je obratem vybraly,“ uvedla policejní mluvčí Milena Šabatová.
Kromě prvních pár splátek, které peněžnímu ústavu odeslaly, zůstal úvěr z jejich strany už bez povšimnutí. Když jim to vyšlo s jedním úvěrem, začaly vyřizovat další.  Při jejich sjednávání ženy uváděly nepravdivé údaje o zaměstnavatelích, o příjmech, ale také o počtu samotných závazků.  „Během roku tak uvedly v omyl několik finančních společností. Škoda, kterou způsobily, přesahuje devět set tisíc korun. Zákon na takové jednání pamatuje až pětiletým odnětím svobody. Vyšetřovatel z oddělení hospodářské kriminality podvodnicím v uplynulých dnech sdělil obvinění z pokračujícího trestného činu úvěrový podvod spáchaného formou spolupachatelství.

Vlastimil Langer

Zdroj: Policie Zlínského kraje
Ilustrační foto: Archiv SNZ