Ukončené očkování proti covid-19 má v kraji více než 300 tisíc osob

21.09.2021 10:58

ZLÍNSKÝ KRAJ – V pondělí 20. září se otevřela možnost registrace k třetí dávce očkování proti covid-19. Třetí dávka vakcíny se doporučuje především chronickým pacientům, seniorům a zaměstnancům ve zdravotnictví a sociálních službách. Přes centrální registrační systém se k třetí dávce mohou registrovat zájemci nejdříve osm měsíců od dokončení očkování. Ve Zlínském kraji má očkování ukončeno k 15. září 300 127 osob.

„Třetí dávky se budou zatím aplikovat v nemocnicích. Výzvu k přeočkování obdrží lidé z ohrožených skupin prostřednictvím SMS. Díky očkování teď nemáme zahlcené nemocnice s vážnými případy covidu,“ sdělil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. V nemocnicích Zlínského kraje je s covidem-19 hospitalizováno 11 osob. O osm z nich pečují zdravotníci v Krajské nemocnici Tomáše Bati, o další tři ve Vsetínské nemocnici. Jedná se převážně o pacienty starší 70 let. 

Zabránit přetížení nemocnic a šíření nákazy pomáhá také preventivní testování. „Plně podporuji rozhodnutí rektora Univerzity Tomáše Bati o prokázání bezinfekčnosti zaměstnanců a studentů, kterým se snaží předcházet šíření onemocnění covid-19 na pracovištích univerzity. To je zodpovědné chování, které považuji za moudré. A zodpovědní by měli být všichni, i lidé, kterým je nařízena karanténa. Na její dodržování dohlíží Krajská hygienická stanice Zlínského kraje, která eviduje aktuálně 204 osob s covidem-19,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Očkování proti covid-19 probíhá na 11 místech ve Zlínském kraji, v devíti z nich je možné se nechat očkovat i bez předchozí registrace. S očkováním pomáhají také mobilní týmy zdravotníků a praktičtí lékaři, kterým kraj zajistí potřebné vakcíny i injekční stříkačky k jejich aplikaci.
„Na praktické a pediatrické lékaře jsme schopni doručit i minimální množství vakcíny, jsme v tom jediní v republice. Děláme to proto, aby praktici a pediatři mohli s očkováním maximálně pomoci. Za to jim patří velké poděkování. Ve Zlínském kraji naočkovali v poměru vakcíny nejvíce v našem kraji z celé České republiky,“ doplnil hejtman.
Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj

Ilustrační foto: Archiv SNZ