Uherské Hradiště se opět po roce ocitne ve víru oslav vína, tance a památek

05.09.2022 08:18

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherské Hradiště se chystá na další pokračování největší lidové oslavy vína a folkloru na Uherskohradišťsku. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek se budou letos spolu s průvodem krojovaných či jarmarkem a akcemi v rámci Dnů evropského dědictví konat v sobotu 10. a v neděli 11. září.
„Nejen historické centrum města, ale i městské parky, náměstí a většinu veřejných prostranství zaplní krojovaní z blízkého i širokého okolí. Během obou víkendových dnů se návštěvníkům představí desítky výrobců vína, stovky nadšenců z folklorních souborů a skupin, hudebních a tanečních těles i řada řemeslníků a lidových tvůrců.  Své brány otevřou také památky města, které v průběhu roku nejsou běžně přístupné. Za oba dny víkendu město očekává zhruba 40 – 50 tisíc návštěvníků?“ SDĚLIL Jan Pášma, tiskový mluvčá hradišťskké radnice.
První ochutnávky vína vypuknou už v pátek 9. září - na Masarykově náměstí bude připraven Vinný stan s ochutnávkou regionálních vín a cimbálovou muzikou OHNICA. Slavnostní zahájení se bude konat v pátek na Masarykově náměstí. Úvodní ceremonii Slováckých slavností vína a otevřených památek doplní vyhlášení šampiona vín slovácké podoblasti – Národní soutěže vín.
„Po oficiálním úvodu bude pro diváky připraven hlavní zahajovací program – komponovaný pořad Napříč slováckými slavnostmi (začátek ve 20:00 hodin).
Slovácké slavnosti vína a otevřených památek se nemohou obejít bez slavnostního průvodu krojovaných z okolních měst a obcí, který je tradičně jedním z hlavních lákadel pro diváky a návštěvníky. Letošním motivem bude Vesele s písničkou. Trasa průvodu povede jako vždy od sklepů v části města Mařatice až na Masarykovo náměstí,“ upřesnil tiskový mluvčí.
Průvod tradičně povedou představitelé města se svými hosty. Závěr průvodu budou tvořit folklorní hosté slavností. Cestou bude možné vidět vystupování a produkci souborů a uskupení, trasa bude gradovat v ulici Poštovní. Závěr na Masarykově náměstí bude pouze průchozí.
Velkému zájmu návštěvníků Slováckých slavností vína a otevřených památek se obvykle těší také Hradišťský jarmark. Na Masarykově i Mariánském náměstí se po oba dny víkendu budou návštěvníci moci setkat s nabídkou desítek výrobců a prodejců reprezentujících svá řemesla. Jarmark je samozřejmě doplněn také o rozmanitou nabídku jídel a pití.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště