Uherské Hradiště má svého prvního letošního občánka

10.01.2023 07:25

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Každý rok je napjatě očekáván příchod prvního občánka města Uherského Hradiště. Letošní občánek Andreas Lipčík z Mařatic si dal načas. I když jeho maminka měla termín porodu 5. ledna, chlapeček se narodil až na Tři krále, v pátek 6. ledna. Vážil 3 900 g a měřil 52cm.
„Maminka Dominika Dvořanová si péči porodníků v Uherskohradišké nemocnici a. s. moc pochvalovala. Porod do vody prý byl skvělý a zdravotnický personál nemocnice označila jako ‚dream team‘. Chlapeček se má čile k světu a dělá velkou radost oběma rodičům,“ uvedla Jan Pášma, tiskový mluvčí hradišťské radnice.
Prvního občánka města čeká nejen slavnostní přivítání na radnici, ale také dar 15 tisíc korun. Ostatní narozené děti s trvalým bydlištěm v Uherském Hradišti od města dostávají také finanční dar, a to pět tisíc korun.  Rodiče, kteří mají zájem o poskytnutí finančního daru pro narozené dítě, případně o vítání občánků, musejí do 12 měsíců od narození dítěte doručit žádost, kterou lze získat na městském úřadu, nebo na webu města - více informací zde.
„V roce 2022 přišlo na svět v Uherskohradišťské nemocnici 174 občánků města a celkový počet nových občánků byl 197.  Celkový počet narozených dětí v Uherskohradišťské nemocnici byl 1450 a další dva porody byly v domácím prostředí. Sedmkrát se narodila dvojčátka, na svět přišlo 739 chlapečků a 711 holčiček. Kromě běžných jmen se objevilo také několik méně obvyklých, patří k nim například Borek, Aáron, Marlene, Elli, Skarlet, Siňorita, Ábel, Zachary, Aurora či Valentina – Grace,“ dodal tiskový mluvčí.
O rok dříve, v roce 2021, který byl pro nemocnici v počtu porodů rekordním, se narodilo 1 648 dětí. Celkový počet nových občánků byl 256, z toho 211 se jich narodilo v místní porodnici.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště