Učitelé se školili v přístupu nejen k ukrajinským žákům

24.04.2022 07:15

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Valašské Meziříčí II proběhl v budově radnice odborný seminář pro pedagogy s Janou Rohovou. Jeho hlavním tématem byl Nový žák – cizinec v mé třídě.

„Ve Valašském Meziříčí je aktuálně přes 600 občanů Ukrajiny, kteří utekli před válkou. V celém ORP se pak jedná o bezmála 1 000 osob. Na 120 dětí už navštěvuje také městem zřizované základní školy,“ informoval Jakub Mikuš, tiskový mluvčí meziříčského úřadu. „Ukrajinští školáci, kteří našli ve Valašském Meziříčí azyl, se postupně zapojují do výuky v našich mateřských a základních školách. I když se všichni, včetně učitelů a ředitelů škol, snaží dělat maximum, současná situace není pro nikoho jednoduchá,“ popsala problematiku místostarostka Yvona Wojaczková.
Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Valašskomeziříčsko-Kelečsko proto v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Valašské Meziříčí II uspořádal odborný seminář pro pedagogy.
„Lektorka Jana Rohová se během něj zaměřila na integraci dětí a žáků s odlišným mateřským jazykem, aktuálně tedy zejména těch ukrajinských. Právě na učitelích leží největší díl práce vedoucí k začlenění dětí do běžných tříd a jejich zapojení do českého vzdělávacího systému. Těší mě velký zájem o seminář a všem pedagogům bych chtěla za jejich obětavou práci moc poděkovat,“ navázala místostarostka Wojaczková.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí

 

Fotografie ZDE