U vody bez nehody s žabákem Kvakym

28.10.2022 14:11

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Bezpečné dětství u vody bez nehody aneb jak předejít rizikům, ukáže žabák Kvaky nejen dětem, ale také rodičům. V sobotu 29. října čeká na návštěvníky Krytého bazénu v Rožnově pod Radhoštěm zážitkový workshop. Po celou dobu akce je vstup na bazén zdarma.

Utonutí je v České republice druhou nejčastější úrazovou příčinou náhlé smrti dětí a mládeže a čtvrtou nejčastější u dospělé populace. „Jak rizikům předcházet a jak správně poskytnout první pomoc si budou moci děti i rodiče vyzkoušet v sobotu 29. října na Krytém bazénu. Děti se pod vedením vodního záchranáře žabáka Kvakyho hravou formou seznámí se zásadami bezpečného pobytu u vody a rodiče si připomenou hlavní zásady poskytnutí první pomoci v případě krizových situací,“ uvedla Petra Graclíková, rožnovská tisková mluvčí.
„Pro zúčastněné je připravený program od 10.00 do 16.00 hodin. Na začátku bloku si žabák s dětmi popovídá o bezpečném chování u vody nebo zahradních bazénů, tzv. Desatero pravidel, pak budou následovat ukázky a jako poslední je samotný výcvik ve vodě,“ přiblížila program Lucie Janků, koordinátorka projektů MA21.

Děti si budou moci vyzkoušet i prvky sebezáchrany a záchrany přímo ve vodě, např. plavání v šatech, ve vestě nebo záchranu ze břehu házecími pomůckami. Vyzkoušejí si také jak pomoci unavenému plavci či tonoucímu bezpečným způsobem s plovoucí pomůckou. Rodiče se budou moci zúčastnit herní zóny a alternativních aktivit, které záchranu ve vodě simulují. Součástí ukázek bude také resuscitace dítěte nejen po tonutí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm