U Holešova na Kroměřížsku se srazil vlak s nákladním autem, devět lidí zraněných

05.06.2023 11:31

HOLEŠOV -  U Dobrotic, v místní části Holešova, se dnes po sedmé hodině ranní srazila vlaková souprava s nákladním autem. Vlak, v němž cestovalo 50 osob, vykolejil. „Devět lidí při srážce utrpělo zranění a všechny zraněné odvezli záchranáři do nemocnic Zlínského kraje,“ uvedla mluvčí krajské záchranné služby Gabriela Netopilová Sluštíková s tím, že mezi zraněnými byl i řidič nákladního auta, dvě děti i strojvůdce.
Záchranná služba nejdříve informovala o desíti zraněných, jenž později své informace opravila. „Po zajištění zraněných v rámci přednemocniční neodkladné péče jsme pacienty převezli do Kroměřížské nemocnice a Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Většina osob naštěstí utrpěla pouze lehká zranění. Kroměřížské nemocnici naše posádky předaly šest lidí – čtyři na chirurgickou ambulanci a dvě na dětské oddělení. Do zlínské nemocnice jsme odvezli tři pacienty – dvě děti ve věku 13 a 15 let do úrazové ambulance a jednoho muže jsme předali na vysokoprahový urgentní příjem, a to kvůli mechanismu poranění, kdy jsme nemohli vyloučit další závažná vnitřní zranění,“ upřesnila Netopilová.
„Pětapadesátiletý řidič Mercedesu při jízdě ve směru k místní cihelně na železničním přejezdu označeném dopravní značkou nedal přednost právě přijíždějící vlakové soupravě a došlo ke střetu. Nákladní vozidlo skončilo na boku. Nárazem došlo k vykolejení motorového vlaku. Dechovou zkouškou byla přítomnost alkoholu u strojvedoucího i řidiče náklaďáku vyloučena. Celková materiální škoda na dopravních prostředcích se dle předběžného vyčíslení odhaduje na tři miliony korun,“ řekl Radomír Šiška, policejní mluvčí.
Nehoda se stala na nechráněném železničním přejezdu, který je zabezpečen pouze dvěma výstražnými kříži. Není to frekventovaná komunikace, přesto hasiči, kteří na místě neštěstí zasahovali, vyhlásili v souvislosti s nehodou druhý stupeň požárního poplachu. „Veliotel zásahu povolal na místo nehody evakuační autobus ze Zlína, který nezraněné cestující dopravil na jinou vlakovou stanici,“ sdělila Lucie Javoříková, tisková mluvčí krajských hasičů.
Vzhledem k tomu, že z nákladního auta vytekly ve větším množství provozní kapaliny, hasiči je zasypali a zabránili jejich dalšímu úniku. Současně zajistili vlakovou soupravu proti dalšímu pohybu. Místo nehody si později převzali drážní hasiči z Přerova,“ dodala mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto z místa nehody: Police a HZS Zlínského kraje