Tržnice na Trávníkách se mění k nepoznání

29.10.2021 07:47

OTROKOVICE - Atraktivní vstup do sídliště Trávníky již brzy vznikne díky rekonstrukci zdejší tržnice. Frekventovaným úsekem v blízkosti MHD a pošty denně projdou stovky lidí. „Ráz tržnice bude zachován, dostane ale moderní podobu a nově nabídne také příjemný prostor k odpočinku. V závěru listopadu by měly být dokončeny práce na rekonstrukci, která umožnila nové prostorové členění plochy. Na rekonstrukci vyčlenilo město ze svého rozpočtu šest milionů korun,“ uvedla tisková mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová.
„Centrálním bodem je zvýšený záhon se stávající katalpou, od které se rozvíjí plocha tržnice a nového odpočívadla. Zachovali jsme princip opěrné zídky, která ale dostává novou funkci odpočinkové plochy s lavičkami. Díky střídání plných bloků a dílů se zabudovaným sezením, se i tato část, stává odpočinkovou zónou,“ přiblížil vedoucí odboru rozvoje města Erik Štábl.
Zatímco většinu prací mohou občané sledovat na místě samém, dominantní vodní prvek se zatím zpracovává v ateliéru. „Hlavním prvkem a zároveň dominantou nového prostoru je netradiční fontána, která bude obzvláště v horkých dnech příjemným zpestřením návštěvníků. Společně s architektem aktuálně dolaďujeme finální podobu,“ přiblížila starostka města Otrokovice Hana Večerková.
Obnovy se dočká i zeleň. Zídka z lícového zdiva bude lemovaná výsadbou středně vysokých keřů a dvojitou řadou vzrostlých stromů. „Tato úprava vytvoří přirozenou bariéru od rušné křižovatky, sníží prašnost a vytvoří příjemné mikroklima,“ doplnil vedoucí odboru rozvoje města Erik Štábl.
Samozřejmou součástí nové tržnice budou i prodejní stoly a lavičky pro odpočinek. Vše potřebné o dění ve městě se zde dozvědí lidé z nových informačních tabulí. Stavba bude dokončena koncem letošního roku, ale vzhledem k nemožnosti provozu vodního prvku v zimním období, plánuje radnice slavnostní otevření na jaro. V tu dobu už si bude moci veřejnost vychutnat atmosféru nového prostoru s prvními kvítky i vodní fontánou.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Otrokovice