Tři z filmů podpořených z výtěžku aukce filmových klapek získaly Českého lva

11.03.2023 09:05

ZLÍN - Nejvyšší české filmové ocenění se dostalo třem snímkům, které finančně podpořil Nadační fond Filmtalent Zlín. V kategorii Nejlepší animovaný film zvítězil snímek Zuza v zahradách, nejlepším krátkým filmem se staly Rituály a Cenu Magnesia za nejlepší studentský film si z jubilejního večera 30. Českého lva odvezli tvůrci filmu Vinland.
„Blahopřejeme tvůrcům všech oceněných filmů a jsme hrdí na to, že jsme mohli přispět k jejich vzniku i mimořádnému ocenění, které se jim dostalo,“ uvedla Markéta Pášmová členka správní rady a dodala, že celkově se ucházelo o toto ocenění sedm snímků s devíti nominacemi.
Nadační fond Filmtalent Zlín každoročně vyhlašuje soutěž o finanční podporu audiovizuálních projektů pro studenty a mladé, začínající tvůrce a pomáhá tak na svět novým českým filmům, které s vynikajícími výsledky reprezentují doma i ve světě.
Finance na podporu filmových projektů jsou získávány z veřejné dražby Salonu filmových klapek, která je tradiční součástí Zlín Film Festivalu. O finanční podporu se u Nadačního fondu Filmtalent Zlín mohou ucházet autorské snímky hrané, animované i ty pohybující se na hranici dokumentu.
„Od roku 1998 podpořil Nadační fond Filmtalent Zlín z výtěžku aukce klapek 311 audiovizuálních a vizuálních projektů částkou přesahující 33 milionů korun. Za dosavadních 25 ročníků existence Salonu filmových klapek se do projektu zapojilo 435 výtvarníků, kteří vytvořili 2872 klapek,“ dodala Kateřina Martykánová, tisková mluvčí Nadačního fondu Filmtalent Zlín.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Nadační fond Filmtalent Zlín