Tři sražení chodci během víkendu na Uherskohradišťsku

06.12.2021 14:18

UHERSKOHRADIŠŤSKO – Dopravní policisté z Uherského Hradiště řešili o víkendu tři dopravní nehody, při nichž byli zranění tři chodci.

K pátečnímu střetu 3. prosince vyjížděli dopravní policisté mezi Nivnici a Uherský Brod. „Jednatřicetiletý muž zde půl hodiny před půlnocí přecházel silnici, aniž by se přesvědčil, zda něco nejede. A tak se stalo, že vešel do jízdní dráhy řidičce Toyoty, jedoucí od Nivnice. Žena za volantem chtěla střetu zabránit, proto strhla řízení do protisměru. I přesto došlo ke srážce. Chodec ale na situaci zareagoval tak, že aniž by cokoliv řešil, sedl na elektrokolo a odjel do Nivnice, kde byl později dohledán policejní hlídkou. Nehoda se obešla bez zranění. Škoda na vozidle je předběžně vyčíslena na patnáct tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Milena Šabatová.

V sobotu 4. prosince večer v ulici Štěpnická v Uherském Hradišti přecházela přes silnici žena venčící pejska. Přecházela v místě, které je označeno pro přecházení chodců. Toho si zřejmě nevšimla jednapadesátiletá řidička, která na situaci nestačila včas zareagovat a do chodkyně narazila. Zraněnou ženu odvezli přivolaní záchranáři do nemocnice. U obou zúčastněných vyšla dechová zkouška negativní.

Následující večer v neděli 5. prosince vyjížděli dopravní policisté do Jarošova ke střetu pětadvacetiletého muže s Passatem. „Alkoholem posilněný chodec chtěl přejít přes silnici. Pro přecházení vozovky měl využít přechodu pro chodce, který byl v jeho blízkosti. S tím si ale nedělal těžkou hlavu, a aniž by se rozhlédl, vstoupil přímo před vozidlo jedoucí od Bílovic. Naštěstí utrpěl pouze lehké zranění. Přivolaní policisté provedli u obou účastníků nehody dechovou zkoušku. Pozitivní vyšla jen u mladého chodce, a to 2,58 promile,“ sdělila tisková mluvčí s tím, že nehodami se i nadále zabývají dopravní policisté.

Policisté znovu upozorňují občany na zákonnou povinnost užití retroreflexních materiálů, pokud se jako chodec pohybujete v době snížené viditelnosti na neosvětlené komunikaci mimo obec. Reflexní a fluorescenční materiály by měli používat chodci a cyklisté i v obci! Pro současné období, kdy se později rozednívá a dříve stmívá a jsou častější mlhy, je dodržení tohoto pravidla zvlášť nezbytné.

„Zároveň upozorňujeme řidiče, aby byli obezřetní, a to nejen u přechodu pro chodce! Zejména za snížené viditelnosti se může stát, že chodce v tmavém oblečení zaznamenáme až na poslední chvíli a tragédii už nemůžeme zabránit,“ zdůraznila Milena Šabatová.

Vlastimil Langer

Zdroj: Policie Zlínského kraje

Ilustrační foto: Archiv SNZ