Tragická událost v Koryčanech na Kroměřížsku si vyžádala dva lidské životy

15.09.2021 19:54

KORYČANY – Dva životy dobrovolných hasičů si vyžádal dnes krátce po poledni výbuch plynu v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku.
„Ve 12:36 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů informaci o narušení plynového potrubí v rodinném domě v Koryčanech. Na místo vyjela místní dobrovolná jednotka hasičů a profesionální hasiči z Morkovic-Slížan a Kroměříže. V době příjezdu dobrovolné jednotky došlo k výbuchu, při kterém byli zraněni čtyři hasiči a dvě civilní osoby. Jeden z hasičů utrpěl vážná zranění, kterým i přes veškerou snahu zasahujících kolegu podlehl,“ uvedla tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.
Na místo byly okamžitě vyslány další jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů z blízkého okolí, které ihned zahájily odklízení sutin rodinného domu, protože bylo nahlášeno, že jeden ze zasahujících hasičů se nachází pod troskami budovy.
„Velitel zásahu si povolal psy vycvičené pro vyhledávání v sutinách, dále ostravské kolegy zařazené do USAR týmu, speciální techniku z Jihomoravského kraje a kolegy ze Záchranného útvaru HZS ČR se speciální těžkou technikou. Po usilovném odklízení byl nalezen dobrovolný hasič, ale již bez známek života,“ oznámila další smutnou zprávu Lucie Javoříková.
U tragické události zasahovalo přes 80 hasičů, kteří se podíleli na záchranných a likvidačních pracích po výbuchu. Vzhledem k závažnosti situace se na místo dostavil i generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček.
O půl páté odpoledne velitel zásahu rozhodl o snížení počtu sil a prostředků na místě zásahu a jednotky se začaly vracet zpět na své stanice. „V Koryčanech zůstali profesionální hasiči z Kroměříže, ze Zlína, USAR tým a Záchranný útvar, kteří postupně rozebírají trosky domu pomocí pásového rypadla z Hlučína a další techniky, aby vyloučili možnou přítomnost další osoby v sutinách,“ dodala mluvčí.
Hasiči také uklízeli velké části ulice, protože trosky se nacházely i ve vzdálenosti 50 metrů. Lze předpokládat, že likvidační práce budou probíhat do pozdních nočních hodin. Psychologickou pomoc pozůstalým a kolegům zemřelých poskytují psychologové a interventi HZS ČR a Policie ČR. Okolnosti výbuchu jsou v šetření vyšetřovatele hasičů a Policie ČR.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje