Tak jsme dostali od hejtmana dárek pod stromeček

18.12.2019 19:32

Výstavbu nemocnice J. Čunek v Malenovicích prosadil. Ale i těm, kteří nové nemocnici fandí, musela zůstat pachuť v ústech po prosincovém jednání zastupitelstva. Jeho jednání se dá shrnout pod jedno slovo -podraz. A to jak na koaličního partnera, tak i na opozici. Hejtman si počkal do pozdních odpoledních hodin až bude mít 23 oveček a pak zavelel k hlasování. Bez ohledu na slušné chování. Prostě přiřadil jeden bod k jednání a dal o něm hlasovat. Předpokládám, že o tom, jestli to bylo legislativně správné, rozhodnou právníci. Svoji nechuť k současné zlínské nemocnici ještě umocnil tím, že nechal revokovat všechna usnesení, která se týkala rozvoje KNTB a současně krajského zdravotnictví.

Hejtman potřeboval 23 hlasů, v červnu mu jeden chyběl. Na pomoc mu přispěchal J. Devátý/ODS/, který byl v červnu proti výstavbě nemocnice. Svůj souhlas zdůvodnil převážením pacientů i když musel vědět, že tento problém se v KNTB průběžně řeší. L.Vaculín /ČSSD/ svůj obrat od června nezdůvodnil a nepříjemně tím překvapil svoje kolegy.

Zajímá někoho co bude s „baťovkou“ do doby než se postaví nemocnice nová? Už se šíří fámy, že si developeři rozdělují lukrativní pozemky… Hejtman vynakládá značné prostředky na modernizace nemocnic ve Vsetíně, Uh.Hradišti a Kroměříži a tu naši zlínskou posílá do kytiček? A to i tím, že z ní byli odejíti výborní primáři a nahrazeni novými lidmi z Olomouce a to i do vedení, kterým zřejmě naše nemocnice moc k srdci nepřirostla. Pokud by výstavba trvala i jenom podle Čunkova plánu do roku 2025, co bude do té doby s naší nemocnici, která se stará o více než sto tisíc obyvatel kraje? Proč do ní v době svého vládnutí neinvestoval ani polovinu z toho, co do dalších nemocnic ?  Proč v mediích dostávají slovo pouze lékaři, kteří od začátku hejtmanovi fandí ? Nenaletěli zlínští zastupitelé panu hejtmanovi, když ve čtvrtek před pondělním jednáním odsouhlasili změnu územního plánu v Malenovicích tak, aby nemocnice mohla dostat zelenou? A tak pomohli k likvidaci naší nemocnice. Je toho dost o čem bychom jako občané Zlína měli v této souvislosti přemýšlet…

Za vším jsou vždycky peníze a platí to i v tomto případě. Podle profesionálů, kterým ale hejtman nenaslouchá, bude stát realizace více než teď již přiznaných 8,8 mld. Ale ani tato suma není pro kraj zanedbatelná. Kolik by stál projekt dostavby a rekonstrukce převedení Baťovy nemocnice do podmínek 21. století se již nedovíme. Hejtman občanům Zlína tuto možnost odepřel. Studie srovnatelná s tou na novou nemocnici nespatří světlo světa. A to je škoda i pro něho, třeba by dopadla hůř a nová nemocnice mohla dostat zelenou napříč celým zastupitelstvem. Určitě by se mu celý rok, který zbývá do krajských voleb, dýchalo lépe. Zřejmě polovina zastupitelů si na jeho nekorektní jednání vzpomene při všech dalších jednáních a to nejen při rozhodování o dalším postupu kolem výstavby nemocnice. A možná, že i z těch, kteří mu novou nemocnici odsouhlasili.

Jana Bubeníková