Táborníky čeká výsadek na neznámou planetu

12.07.2021 14:06

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ranní déšť ustal právě včas, aby si na zahradě valašskomeziříčské hvězdárny táborníci poslechli výklad o Sluneční soustavě.
„Budíček, snídaně a hurá do dalšího poznávání a bádání! Poté, co si s modely planet v rukou názorně vysvětlili pojmy foton, konjunkce, elongace nebo opozice, čekaly na ně ještě přednáška o kosmických projektech Apollo, výroba a vypouštění raket poháněných vzduchem i večerní pozorování letní oblohy. Mezitím stihli turnaj v badmintonu,“ informoval mluvčí valašskomeziříčské hvězdárny Josef Beneš.    

Vesmír zajímá Annu Daňkovou tak, že je tady na svém čtvrtém astronomickém táboře. „Hned při prvním večerním pozorování jsem viděla několik galaxií, o kterých jsem ještě neslyšela,“ líčí jeden ze zážitků třináctiletá dívka z Valašského Meziříčí, která se těší i na návštěvu ostravského planetária. Zároveň věří, že letos se konečně naučí ovládat dalekohled ve velké kopuli. „Jsem tady čtvrtý rok, a pořád to neumím,“ přiznává s úsměvem.

Devatenáct táborníků bude až do neděle pronikat do tajů převážně sférické astronomie. „Pozorují denní i noční oblohu, naučí se pracovat s dalekohledem a podniknou výlety do okolí,“ upřesňuje odborný pracovník hvězdárny a táborový vedoucí Radek Kraus. 

Také Jan Holčák je na táboře počtvrté. „Vracím se sem kvůli astronomii, kamarádům a vedoucím. Všichni jsou super,“ říká dvanáctiletý chlapec ze Zubří, jenž si stačil zapsat první poznámky do nového deníku. „Na planety byla příliš malá viditelnost, ale viděli jsme hvězdy Vegu a Altair,“ prozrazuje.

A co by to bylo za letní tábor, kdyby na něm chyběla táborová hra! „Tahle je badatelská. Děti jsou ‚jako‘ v kosmické lodi a čeká je výsadek na neznámou planetu,“ popisuje Kraus. Jedním z prvních úkolů bylo zkoumání vody v areálu hvězdárny. „Ze zdejšího jezírka děti přinesly torzo znakoplavky. Pod mikroskopem spatřily její složené oko, plovací ústrojí i larvu pakomára,“ popisuje táborový vedoucí, jenž tak propojil astronomii s přírodovědou.   

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Hvězdárna Valašské Meziříčí