Sychrovskou základku čeká milionová rekonstrukce kuchyně

03.02.2022 08:08

VSETÍN - Jednou z nejnákladnějších investičních akcí letošního roku bude ve Vsetíně rekonstrukce pavilonu kuchyně a jídelny v základní škole na Sychrově. „V rozpočtu města je na ni alokováno 40 milionů korun. V současné době probíhají projektové práce, stavební práce by měly začít v úvodu července a skončit na podzim. Kuchyně připravující denně kolem pěti set obědů pro žáky, pedagogy a další strávníky, a také jídelna by však měly být po rekonstrukci opět v provozu už od počátku nového školního roku,“ uvedla tisková mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.
V uplynulých letech vsetínská radnice za desítky milionů korun zrealizovala rekonstrukce stravovacích provozů řady základních i mateřských škol, jejichž je zřizovatelem. „Zatím posledními školami, které se dočkaly nových kuchyní a jídelen, byly v roce 2016 MŠ Benátky, o dva roky později MŠ Na Kopečku a v roce 2019 ZŠ Ohrada,“ informoval starosta Jiří Růžička.
Výhledově čekají rekonstrukce kuchyní ještě mateřinky Rokytnice, Jasenka, Sychrov a ZŠ Rokytnice.
„Rekonstrukci kuchyně a jídelny ZŠ Sychrov jsme plánovali již před dvěma lety, neboť jsme si byli vědomi toho, že stravovací provoz pocházející z počátku 80. let uplynulého století již nevyhovuje současným požadavkům. Úsporná opatření spojená s pandemií nemoci Covid-19 však nakonec vedla k odložení celé akce,“ uvedl místostarosta pro školství Tomáš Pifka „Vloni na podzim ale proběhla na Sychrově kontrola krajské hygienické stanice, která zjistila nedostatky týkající se stavu kuchyňské technologie, neudržovatelnost zastaralých spotřebičů a vybavení z hygienického hlediska, tedy nemožnost řádné desinfekce, i nevyhovující celkový stav stavebních konstrukcí. Vzhledem k hrozícímu uzavření provozu jsme přistoupili k provedení dílčích úprav umožňujících alespoň dočasný provoz a zároveň začali ihned pracovat na přípravách celkové rekonstrukce,“ dodal místostarosta.
V současné době tedy probíhá projekční příprava, následovat bude veřejná zakázka na zhotovitele, přičemž zahájení samotné stavby je plánováno na počátek letních prázdnin. Kuchyně a jídelna by měly být otevřeny od počátku září, avšak další práce neomezující jejich provoz budou probíhat i v průběhu podzimu. 
„Rozsah všech nezbytně nutných prací, které jsou naplánovány, řadí rekonstrukci pavilonu jídelny a kuchyně sychrovské školy mezi finančně nenáročnější investiční akce roku 2022,“ uvedl vsetínský starosta Jiří Růžička s tím, že v rozpočtu města je na ni alokováno 40 milionů korun.
Rekonstrukce si vyžádá změnu dispozičního řešení dvou nadzemních podlaží pavilonu k uchyně, instalaci nové vzduchotechniky, provedení vnitřních rozvodů vody, kanalizace, elektřiny a plynu, kompletní obnovu povrchů – podlah, obkladů, nátěrů a maleb, a dodávku moderního technologického vybavení kuchyně. Dojde také k zateplení ploché střechy, která je taktéž v havarijním stavu a do objektu přes ni zatéká, vyměněny budou dveře a okna, opravena fasáda či provedena rekonstrukce nákladního výtahu a instalace nového lapáku tuků. 
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Vsetín