Světový den dárců krve v Uherskohradišťské nemocnici byl úspěšný

15.06.2023 10:05

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Světový den dárců krve si každoročně 14. června od roku 2005 klade za cíl upozornit širokou veřejnost na celospolečenský význam bezplatného a dobrovolného darování této životně důležité tekutiny. Datum je spojeno s narozením rakouského biologa, lékaře a objevitele Rh faktoru Karla Landesteinera.
„Jménem celého oddělení bych chtěl všem dárcům krve i plazmy moc poděkovat, naší spolupráce si velmi vážíme a jsme moc rádi, že se k nám mnoho dobrovolníků z početné základny pravidelně a ochotně vrací,“ sdělil primář hematologicko transfuzního oddělení René Kamrla.
Více než 170 odběrů krve a plazmy má na svém kontě Martin Štecher z Korytné, který dnes od pana primáře přijal osobní poděkování a pozornost v podobě VIP vstupenek do zábavního parku Šikland. „Krev a plazmu chodím darovat přibližně od svých osmnácti let a nadále v tom hodlám pokračovat. Je to věc, která mi dává smysl. Motivací a vzorem se mi stal můj tatínek, také dlouholetý dárce,“ uvedl pan Štecher.
„Během dopoledne ve středu 14. června dorazilo na transfuzní stanici celkem sedm desítek dobrovolných dárců krve a plazmy. Jako poděkování za odběr pro ně zaměstnanci stravovacího provozu připravili sladkou odměnu,“ řekla Lucie Sedláčková, tisková mluvčí Uherskohradišťské nemocnice.
Od začátku roku se na oddělení uskutečnilo více než 6 500 odběrů krve a 2 500 plazmy. Dárcem krve či plazmy se může stát každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let vážící minimálně 50 kg. Přihlášení k odběru je možno provést na webových stránkách UHN https://www.nemuh.cz v sekci dárci krve a plazmy.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Uherskohradišťská nemocnice