Superhrdinové se představí ve Vsetíně

22.06.2022 10:10

VSETÍN - Folklorní superhrdiny představí nedělní pořad Mezinárodního folklorního festivalu Vsetínský krpec, který se ve Vsetíně uskuteční ve dnech 24. až 26. června.
„Na opravdové a nefalšované valašské superhrdiny a superhrdinky - Valašskou úderku se můžete přijít podívat v neděli 26. června v 10:30 do Panské zahrady na pořad Folklorní superhrdinové. „V tomto autorském pořadu, připraveném speciálně pro festival Vsetínský krpec, se představí dětské soubory Malá Jasénka, Vsacánek, Kyjovské kočovné divadýlko a Kyjovánek,“ uvedl místostarosta pro kulturu Pavel Bartoň.  
Hrdinský tým tvoří Krpcoň, Vrtilka a Zpěvoňka. Krpcoň je vedoucí Valašské úderky a je fyzicky zdatný a téměř nezničitelný. Hravě odolá i výstřelu z bambitky. Má zlaté krpce, které mu umožní vyskočit až kilometr vysoko, běžet rychleji než hurikán. Vrtilka je půvabná žena mistrně ovládající tanec. Pomocí tance a zlaté stuhy dokáže ovlivnit lidi tak, že ze všech okolo vyprchá zlost a hněv a zavládne mír a láska. Pokud je to potřeba, umí také přimět člověka k tanci a pohybu proti jeho vůli. Zpěvoňka dokáže zazpívat tóny, které dočasně paralyzují lidi v okolí, rozbíjí skla v oknech a umí vytvořit akustickou vlnu, která odhodí skoro cokoli a kohokoli. Má zlatý amulet ve tvaru ptáčka. Charakterovým protipólem superhrdinů je historická postava grófa Valdy a jeho Valda gang.
„Zlaté krpce, stuha i ptáček, které jednotlivé postavy dokreslují, vycházejí z loga festivalu Vsetínský krpec. Naší snahou je, aby se superhrdinové a píseň, kterou budou zpívat, stali součástí Krpce i v dalších ročnících,“ vysvětluje Darina Budíková, která je společně s Rudolfem Danajovičem autorkou tohoto dětského pořadu. 
Podrobnější informace o programu festivalu najdete na www.vsetinkykrpec.cz, případně na Facebooku či Instagramu akce.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín