Strážníky zaměstnaly podnapilé děti, opilí dospělí i řidič se zbytkovým alkoholem

10.08.2021 08:41

ZLÍN - Během letošních prázdnin se strážníci Městské policie Zlín setkávají jak s podnapilými dětmi, tak i dospělými, kteří neznají vlastní míru, o čemž nejlépe vypovídá několik případů ze závěru uplynulého týdne.
„Ve čtvrtek 5. srpna večer kontrolovala hlídka MP Zlín v sadě Svobody skupinku tří děvčat ve věku 14 až 17 let, z nichž byly dvě zjevně pod vlivem alkoholu. Následné orientační vyšetření podezření potvrdilo a analyzátor alkoholu v dechu se zastavil na hodnotách 1,4 a 1,7 promile. V tomto stavu bylo vyloučeno, aby strážníci nechali náctileté děvčata napospas osudu, a tak je předali do péče jejich rodičů,“ sdělil zástupce ředitele zlínské městské policie Pavel Janík.
Teprve 16letý chlapec, kterému ovšem v organizmu kolovaly na dvě promile alkoholu, nalezli strážníci v pátek 6. srpna, kdy v centru Zlína probíhala součinnostní kontrolní akce s Policií ČR. Opilý teenager se pochlubil, že alkoholické nápoje předtím popíjel společně se svými kamarády. Také jeho si převzali od hlídky MP Zlín rodiče.
„Další mladíci ve věku 15 a 16 let nemohli uniknout pozornosti strážníků v sobotu 7. srpna kolem půl druhé v noci v blízkosti železniční stanice Zlín střed. Mladší z nich měl totiž vážné problémy s kontrolou vlastního chování, což dokonale objasnila hodnota 1,1 promile, která se zobrazila na displeji alkotesteru. Protože si sám stěžoval na nevolnost a v důsledku opilosti docházelo ke zhoršení zdravotního stavu, následoval příjezd zdravotnické záchranné služby a jeho transport do krajské nemocnice. Staršího kamaráda, u nějž se certifikovaný přístroj zastavil na hodnotě 1,2 promile, si poté převzal rodinný příslušník,“ pokračoval Pavel Janík.
Všechny výše uvedené případy musí MP Zlín oznámit Oddělení sociálně-právní ochrany dětí zlínského magistrátu.
Ve čtvrtek 5. srpna večer se 31letý muž ze Zlína válel v podnapilém stavu na zastávce MHD U Zámku. Hlídce MP Zlín se jej sice nakonec podařilo probudit, ale pobyt i pohyb ve vzpřímeném postoji byl zjevně nad jeho síly. Vzhledem k hodnotě alkoholu 4,2 promile a po lékařském vyšetření proto strážníci mladého odvezli k vystřízlivění do protialkoholní záchytné stanice.
S hodnotou 3,4 promile skončil na záchytce o den později také 56letý muž z okresu Zlín, který se uložil na odstavném parkovišti pro autobusy na zdejším nádraží.
„Nakonec bychom na případu 50letého místního muže rádi připomněli, že konzumace alkoholických nápojů se naprosto vylučuje s řízením motorového vozidla. Toho zastavila hlídka MP Zlín v neděli 8. srpna ráno a provedené orientační vyšetření prokázalo, že mu v organizmu stále zůstalo na 0,5 promile alkoholu. Podle tvrzení řidiče konzumoval alkoholické nápoje naposledy během sobotního večera, tudíž se nejspíše jednalo o tzv. zbytkový alkohol. Ovšem i ten má potenciál dotyčnému pořádně zkomplikovat život. Nejen ‚mastnou‘ pokutou, ale zejména zákazem řízení motorových vozidel. Událost si tak na místě převzala k dalšímu šetření hlídka Policie ČR,“ uzavřel Pavel Janík.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městská policie Zlín