Strážníci zachraňují poštolky, nechybí ani želva, koťata či netopýr

16.07.2021 10:38

ZLÍN - Neodmyslitelnou součástí Městské policie Zlín je i odchytová služba, která se dokáže postarat o zatoulané domácí miláčky i jiná zvířata, která se ocitnou v nouzi.

„Zlínští strážníci se tak ročně postarají přibližně o tři stovky zvířat, z nichž některá předají zpět jejich majitelům, jiná končí v útulku pro zatoulaná zvířata. A že se zdaleka nejedná jen o psy, dokazují případy z posledních dní, mezi nimiž se překvapivě často objevují poštolky. Nejde vždy o mláďata, která předčasně vypadla z hnízda, ale také o starší kusy, které si poranily křídlo a bez pomoci by nebyly schopny dalšího letu,“ informoval zástupce ředitele zlínské městské policie Pavel Janík.

Z ptačí říše se strážníci věnovali také kosímu mláděti, jiřičkám nebo kachně, která se i se svými káčaty zatoulala na zastávku MHD v blízkosti mimořádně frekventované komunikace. Letce také zastoupil nepříliš populární savec z řádu letounů – netopýr.

„Z místní části Lužkovice jsme převezli do útulku 11 malých koťat, z nichž některá nebyla úplně v nejlepším zdravotním stavu. Další kotě, které na sebe upozorňovalo hlasitým a tesknivým mňoukáním pak strážníci odchytli na sídlišti Jižní Svahy,““ pokračoval ve fýčtu zachráněných zvířat Pavel Janík.

Začátkem července se podél potoku ve čtvrti Mokrá promenádovala větší želva. Hlídka MP Zlín se v tomto případě dotazovala v okolních domech, jestli plaz nepochází z jejich chovu, ale bezvýsledně.

Středa 14. a čtvrtek 15. července opět patřily poštolkám. Jedna se poranila u budovy Odboru sociálních věcí Magistrátu města Zlína na třídě Tomáše Bati, druhá pravděpodobně vypadla z hnízda v průmyslovém areálu a útočiště hledala u okna v přízemí. I v těchto případech je strážníci převezli do útulku, který úzce spolupracuje se Záchrannou stanicí volně žijících živočichů v Buchlovicích.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městská police Zlín