Strážníci opět pomáhali lidem, které zmohl alkohol

17.03.2021 15:00

ZLÍN - Spoluobčanům, kteří převážně kvůli větší konzumaci alkoholu leželi na frekventovaných místech, pomáhali v uplynulých dnech strážníci Městské policie Zlín.
„V pátek 12. března dopoledne zasahovala hlídka MP Zlín v blízkosti autobusového nádraží, kde se dostal do zdravotních potíží 41letý muž z okresu Zlín. Upadl na zem a prodělal pravděpodobně epileptický záchvat. Strážníci na místo přivolali zdravotnické záchranáře a až do jejich příjezdu monitorovali zdravotní stav indisponovaného muže, přičemž byli připraveni k poskytnutí první pomoci, pokud by se jeho zdravotní stav zhoršil,“ uvedl zástupce ředitele MP Zlína Pavel Janík.
Stejné místo a stejný den, jen o necelé čtyři hodiny později, prováděla jiná hlídka městské policie jednu z dalších kontrol. „V přilehlém parku strážníci spatřili podnapilého muže, který nedokázal kontrolovat své chování. Zjištění totožnosti 39letého Zlíňana nepředstavovalo v tomto případě problém, protože je strážníkům dobře znám z bezpočtu předchozích incidentů. A že to tentokrát opět přehnal s bezuzdnou konzumací alkoholických nápojů, potvrdila hodnota na displeji analyzátoru alkoholu v dechu, který zobrazil téměř 3,8 promile,“ sdělil Pavel Janík.
Po provedeném lékařském vyšetření strážníci převezli muže k bezpečnému vystřízlivění do protialkoholní léčebny v Kroměříži.Ve stejném specializovaném zdravotnickém zařízení skončil také 50letý muž ze Vsetína, kterého nalezla hlídka MP Zlín v neděli 14. března hodinu a půl po půlnoci kde jinde, než opět na chladném perónu autobusového nádraží. Muž, u nějž orientační vyšetření prokázalo přes 2,7 promile alkoholu v dechu, uvedl, že si nic nepamatuje, protože pije celou noc. „K ženě, která se uložila ke spánku přímo v centru Zlína, byla přivolána hlídka MP Zlín v pondělí 15. března před polednem. „Strážníci v tomto případě zjistili, že se jedná o 54letou ženu z okresu Zlín, která se pohybuje v komunitě zdejších sociálně nepřizpůsobených osob. Hodnota 2,4 promile alkoholu v dechu pak naznačila, že se dotyčná ani s příchodem nového týdne neodhodlala k nějaké významnější změně svého životního stylu. I v jejím případě tak následoval převoz do protialkoholní záchytné stanice,“ dodal zástupce ředitele městské policie.
Alkohol sehrál svoji negativní roli také v případě 36letého muže z okresu Zlín, kterého strážníci nalezli ve večerních hodinách ležícího na chodníku u sadu Svobody. „Ačkoliv se jednalo o poznání trénovanějšího jedince, který i s hodnotou 3 promile dokázal plynně a celkem smysluplně komunikovat, neobešla se tato událost bez zásahu zdravotnických záchranářů. Muž si totiž stěžoval na bolest břicha, točení hlavy a silnou nevolnost. Jestli se jednalo o následky opilosti nebo o závažnější zdravotní problém bylo nutno zjistit až dalším odborným vyšetřením v krajské nemocnici,“ uzavřel Pavel Janík.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městská policie Zlín