Strážníci měli těžké pořízení s občany, kteří nezvládli pití alkoholu

22.04.2021 16:21

ZLÍN - I taková činnost, kterou je konzumace alkoholických nápojů, vyžaduje určitý cvik a sebeovládání, což se nedá říct o třech lidech, jimž museli pomáhat strážníci Městské policie Zlín.
„Ve čtvrtek 15. dubna večer kontrolovala hlídka Útvaru kynologické služby MP Zlín autobusové nádraží. Přitom si strážníci všimli skupiny čtyř mužů, kteří konzumovali alkohol v místě, kde je to obecně závaznou vyhláškou zakázáno. Tři z nich upozornění hlídky pochopili, čtvrtý nikoliv,“ sdělil zástupce ředitele zlínské MP Pavel Janík.
Strážníci zjistili, že se jedná o 36letého muže z Havířova, který trpěl přesvědčením, že pro něj žádné předpisy či pravidla neplatí a jen on sám rozhoduje o tom, co je správné. „Kosa narazila na kámen v okamžiku, kdy silácká slova nahradil výpad vůči jednomu ze strážníků, kterého se pokusil uchopit za krk. Hlídka proto použila k odvrácení útoku donucovací prostředky a dotyčný skončil v poutech. Ani poté se však nezklidnil a chrlil ze sebe výhrůžky a urážky největšího kalibru,“ řekl Janík.
Po orientačním vyšetření, které prokázalo na 2,1 promile alkoholu v dechu podnapilého muže, následovalo odborné vyšetření lékařem. Přitom se však jeho agresivita opět vystupňovala, tentokrát vůči zdravotníkům, a strážníci jej museli opět pacifikovat za použití nezbytné síly. Není tak divu, že jediným možným řešením situace byl převoz agresivního muže k bezpečnému vystřízlivění do protialkoholní záchytné stanice.
Obdobné pořízení bylo na stejném místě i s 44letým mužem z okresu Zlín v neděli 18. dubna ráno. Krátce po půl deváté přijalo stálé operační centrum MP Zlín žádost z dispečinku Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje o asistenci při ošetření agresivního muže.
„Na místo byla ihned vyslána nejbližší motorizovaná hlídka, která zjistila, že nespolupracující muž upadl zřejmě v důsledku své opilosti na zem a způsobil si krvácivé poranění hlavy. V takovém případě nezbývalo nic jiného, než jej transportovat k podrobnému vyšetření do krajské nemocnice. Ještě před jeho zahájením se však agresivní chování dotyčného vystupňovalo natolik, že strážníci museli použít donucovací prostředky. Převoz do nemocnice v sanitním voze tak zraněný muž absolvoval s pouty na rukou a v doprovodu hlídky MP Zlín,“ popsal další událost zástupce ředitele MP.
Po příjezdu do nemocnice se zraněný muž podrobil orientačnímu vyšetření ke zjištění hodnoty alkoholu v dechu. Analyzátor alkoholu v dechu se v jeho případě zastavil na hodnotě dvou promile. Také on proto střízlivěl v útulném prostředí kroměřížské záchytky.
„K ženě s možnými zdravotními problémy, která seděla v úterý 20. dubna odpoledne na zastávce MHD, spěchala hlídka MP Zlín z okrsku Jižní Svahy. Na její stav upozornilo strážníky prostřednictvím linky tísňového volání 156 hned několik volajících. Hlídka na místo dorazila během pěti minut od přijetí první výzvy a zjistila, že i v tomto případě sehrává hlavní roli alkohol. Vzápětí se na místo dostavili zdravotničtí záchranáři i policisté, kteří přijali obdobné oznámení,“ informoval Pavel Janík.
Ke svému stavu žena uvedla, že byla na oslavě narozenin, a hodnota 3,6 promile alkoholu v dechu napověděla, že se nejspíše slavilo ostošest. V jejím případě se strážníkům podařilo zkontaktovat s rodinným příslušníkem, který přislíbil, že se o ni postará.
Všechny popsané události budou mít nyní dohru v přestupkovém řízení a zúčastněným bychom si dovolili doporučit větší zdrženlivost při konzumaci alkoholu v budoucnu.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městská policie Zlín