Stoupa Cup: Opět špičkový hokejbal i benefice

28.07.2022 13:54

VSETÍN - Hokejbalový turnaj Stoupa Cup, který se hraje jako vzpomínka na tragicky zesnulého Ondřeje „Stoupu“ Vaculíka, napíše šestnácté pokračování. „Odehraje se v sobotu 30. července od 8 hodin na hřišti za průmyslovkou. Systém bude totožný jako v předchozích letech. Po bojích v základních skupinách následuje play-off, finálové utkání je naplánováno na cca 16.30 hodin. V rámci akce proběhne také možnost registrovat se jako dárce kostní dřeně pro šestiletého Šimonka, který trpí vzácnou chorobou,“ uvedla Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
Diváci a fanoušci dobrého hokejbalu se opět mohou těšit na zvučná a mnohdy už opakující se jména v soupiskách všech týmů. Ze všech hrajících jmenujme Michala Dědiče, Jana „Jacka“ Janáčka, či Michala Trčku. Z řad osobností ze světa hokejového se po hřišti budou prohánět David Gába (patron turnaje a loňský nejlepší střelec), Luboš Rob, Petr Vampola, Ondřej Smetana, David Vítek a další. Vzhledem k pracovním povinnostem se „pouze“ v rolích pozorovatelů objeví další patroni turnaje Petra Staňová, Erik Hrňa, Ondřej Němec a snad i Dmitrij Jaškin.
Od roku 2016 je Stoupa Cup turnajem benefičním a každoročně v rámci vypsané sbírky pomáhá jednotlivcům, či spolkům, které sdružují osoby se zdravotním znevýhodněním. Za pět let těchto projektů bylo vybráno pro potřebné přes 2.5 milionu korun. Letošní šestou beneficí s názvem Nikdy se nevzdávej 2 pořadatelé navazují na úspěšnou spolupráci s obecně prospěšnou společností Auxilium, která pomáhá dětem s různými spektry postižení. 
„Finanční prostředky budou využity pro zajištění neregistrovaných sociálních služeb, jako jsou canisterapie, plavání, snouezelenová terapie, senzorická integrace či pobytové nácviky sociálních dovedností, a dále na úhrady služeb osobní asistence v rodinách samoživitelů či nízkopříjmových rodinách. Auxilium aktuálně provází životem asi 100 rodin, ve kterých žijí děti s vážným zdravo tním postižením. Na transparentní účet číslo 2201425944/2010 je možno zasílat dary až do 30. července, kdy proběhne samotný turnaj a benefice bude v tento den ukončena,“ přiblížil hlavní organizátor Stoupa Cupu Zdeněk Čablík.
Součástí každého ročníku turnaje je aukce sportovních artefaktů, do které přispívají samotní sportovci, a její výtěžek je připočten k celkové částce benefice. Nejinak tomu bude i v letošním roce a tato aukce byla spuštěna 16. července. 
„Věříme, že příběh Auxilia naše podporovatele osloví a podaří se nám opět nashromáždit částka, která je pro tuto obecně prospěšnou společnost, troufám si říct, existenčně důležitá. Těšíme se i na všechny, kteří se na samotný turnaj přijdou podívat,“ dodal Čablík.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín