Stezka kolem Tepla Zlín propojí cyklistům centrum města s Jižními Svahy

31.05.2022 11:33

ZLÍN - Obliba cyklodopravy každým rokem stoupá, ať už kvůli podpoře vlastního zdraví, životního prostředí, nebo jen pro neochotu stát v dopravních kolonách. Také proto, ale hlavně pro zvýšení bezpečnosti dopravy, se město Zlín snaží investovat do výstavby nových sítí cyklostezek, ať už jsou součástí staveb komunikací, nebo samostatně zrealizovaných projektů.

„Primárně v odboru dopravy řešíme projekty zabývající se problematikou parkování, nicméně budování cyklostezek je nedílnou součástí konceptu zdravého města a udržitelné mobility,“ řekl Michal Čížek, radní pro dopravu.
V současné době je na území města Zlína zhruba 30 km cyklostezek a smíšených stezek pro cyklisty a chodce. Tyto kilometry navýší projekt Stezka pro chodce a cyklisty, propojení Čepkov – Jižní Svahy.

„V současnosti zajišťují napojení sídliště Jižní Svahy pro chodce a cyklisty na centrum města místní komunikace Na Výsluní, Vývoz, Pod Stráněmi, chodník nad OC Čepkov a chodník nad křižovatkami ulic Gahurova – Výletní a Gahurova – K Pasekám – Nábřeží. Plánovaný projekt propojení je rozdělen do tří etap a jeho součástí bude úprava území, nový povrch stezky, opěrná zídka, přesun svítidel veřejného osvětlení, doplnění laviček, stojanů na kola, odpadkových košů a další,“ pokračoval radní Čížek.

První etapa propojení úseku od Baťovy vily k FAI UTB, která bude mít přímou návaznost na cyklostezku podél ulice Výletní a Tyršova nábřeží, je již zahájena. Proběhlo zde předání staveniště a v současné době se pracuje na jeho přípravě pro stavební úpravy.

„Celková délka první etapy je necelých 460 m a hotovo by mělo být na podzim letošního roku. Druhá etapa od FAI UTB k zastávce MHD Slunečná, kde se napojí na stávající smíšenou stezku pro chodce a cyklisty, je ve fázi získání stavebního povolení. V případě hladkého průběhu se se stavbou začne v roce 2023, kdy se bude upravovat dalších cca 270 metrů,“ doplnil Tomáš Melzer, tiskový mluvčí zlínského magistrátu.

Třetí etapa od Lidlu pod Jižními Svahy podél ulice K Pasekám až ke kruhovému objezdu je též ve fázi projektu a získání stavebního povolení. Tento úsek bude měřit přibližně 900 metrů a stavba by měla začít taktéž v roce 2023.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Magistrát města Zlína