Štědrý den v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně a u záchranářů

25.12.2022 15:22

ZLÍN – Radostnou zprávou na úvod je, že na Štědrý den spatřila světlo světa v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně holčička Rozálie. Porodníci tedy konstatovali, že měli klidnou službu. 
Složitější situace byla na úrazovce a pohotovosti. „ORL ambulance řešila 36 příchozích. Kosti v krku byly také, přijeli dva lidé s tímto problémem. Zbytek se ovšem týkal nejčastěji viróz, angín a bolestí uší. Na interní pohotovost přišlo celkem 34 lidí, nejčastěji s dušností, bolestí na hrudi, nebo s problémy ohledně diabetes,“ uvedla Dana Lipovská, tisková mluvčí KNTB.
Do traumatologické a chirurgické ambulance přišlo 56 lidí s širokým spektrem problémů, jako byly úrazy v domácnosti, z toho jeden na cirkulárce, úrazy v opilosti, bolesti břicha nebo potíže urologického charakteru.
„Na dětské pohotovostní službě za Štědrý den ošetřili v ambulanci 69 dětí, většina byla s virózami, chřipkou, respiračními onemocněními. Dvě děti byly hospitalizovány. Na dětském oddělení momentálně máme šest dětí s respiračním infektem, z toho jedno je na JIP,“ dfodala tisková mluvčí nemocnice.
Zdravotnické operační středisko Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje přijalo v průběhu Štědrého dne 285 hovorů. „Naši záchranáři a lékaři řešili v terénu 167 událostí. Lze tedy říci, že letošní Štědrý den byl mírně rušnější než v minulém roce. Převahu měli pacienti s interními potížemi a to zejména dekompenzované chronické stavy a dušnosti, z velké míry související s probíhající vlnou respiračního onemocnění. Žádnou mimořádnou událost jsme naštěstí řešit nemuseli,“ informoval Jakub Omelka, tiskový mluvčí krajské záchranky.

Vlastimil Langer
Ilustrační foto: Archiv SNZK