Stavba dálnice D49 u Hulína začne ještě letos

10.11.2021 11:48

ZLÍNSKÝ KRAJ – Úsek dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem by se mohl začít stavět ještě letos. Ministr dopravy Karel Havlíček totiž zamítl všech šest rozkladů týkajících se stavebního povolení na tento úsek vydaného v loňském roce, kvůli kterým nebylo možno začít doposud stavět.

„Při nástupu do vedení kraje jsme slíbili vynaložit maximální úsilí a tlak na to, aby se strategické stavby v regionu hnuly správným směrem. Úsek dálnice D49 je další z nich. Pro náš kraj jde o jednu z klíčových dopravních staveb. Mám velkou radost ze spolupráce lidí na krajské a celostátní úrovni. Speciální poděkování patří Andreji Babišovi, Karlu Havlíčkovi, řediteli Ředitelství silnic a dálnic Radku Mátlovi a všem ostatním, kteří usilovali o společný výsledek,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

„V nejbližší době nepůjde o zdaleka jedinou větší investici státu na území kraje. Stát podle mých informací hodlá v příštím roce do dálnic a silnic I. třídy ve Zlínském kraji investovat celkově více než 5,5 miliard korun,“ doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel.

Na úsek D49 mezi Hulínem a Fryštákem je podepsaná smlouva se zhotovitelem a dokončené jsou i přípravné práce. „Jednáme se zhotoviteli a stavebními dozory, budeme řešit předání stavby,“ sdělil ředitel zlínského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek. „Skrývku ornice, zakládání mostů či konsolidační násypy bychom začali dělat ještě letos. Silničářské a betonářské práce na jaře,“ dodal Chudárek. Není však podle něj vyloučeno, že se ekologické organizace kvůli plánované výstavbě dálnice D49 v úseku mezi Hulínem a Fryštákem opětovně obrátí na soud, což může práce znovu zdržet.

„Výstavba úseku D49 z Hulína do Fryštáku v délce 16 kilometrů přijde na téměř 5,6 miliardy korun bez DPH. Pokud vše půjde podle plánu, dokončena by měla být do konce roku 2024,“ připomněla krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.

Dálnice D49 má v budoucnu spojit střední a východní Moravu se západním Slovenskem. Od Hulína povede přes Fryšták, Lípu, Pozděchov a Horní Lideč do slovenské Lysé pod Makytou, kde se bude napojovat na slovenskou rychlostní silnici R6.
Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv SNZ