Statistika dopravních nehod na Kroměřížsku za rok 2022

03.02.2023 08:12

KROMĚŘÍŽSKO - V loňském roce řešili dopravní policisté na silnicích v okrese Kroměříž 872 nehod, s tzv. ohlašovací povinností. Předloni to bylo 815. O život přišlo v roce 2022 deset osob, v roce 2021 to bylo šest lidí.
„Při tragických dopravních nehodách umírali i velmi mladí lidé, v jednom případě šlo o malé dítě. A přitom kolikrát stačilo jen málo – nepřeceňovat své síly, přizpůsobit rychlost jízdy povětrnostním podmínkám, stavu a povaze komunikace, připoutat se a být vidět!
Těžké zranění loni utrpělo 13 osob, předloni 20. V roce 2022 bylo 213 lehce zraněných, v roce 2021 pak 211,“ uvedla Barbora Balášová, policejní mluvčí.
Mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu patří chodci a cyklisté. Důležité proto je, aby cyklisté i chodci byli mimo jiné v provozu řádně vidět. Chodci jsou povinni mít na sobě za snížené viditelnosti mimo obec prvky z retroreflexního materiálu. Policisté apelují na všechny účastníky silničního provozu, aby to dodržovali a co víc, aby nosili reflexní prvky i v obcích a to zejména tam, kde je osvětlení nedostačující. „Loni jsme řešili 43 nehod zaviněných řidičem nemotorového vozidla a čtyři nehody, které zavinili samotní chodci,“ sdělila mluvčí.
Dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu bylo loni 42, předloni 54. Policisté také vyšetřovali sedm nehod, které způsobili řidiči pod vlivem drog. Stejně tomu bylo i předloni.
V obcích se loni událo 388 nehod, předloni 368. Nejčastěji k nehodám docházelo v pondělí a v pátek, nejméně v neděli. Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, nedání přednosti nebo nesprávné předjíždění. 
„Nehody často zavinila zvěř nebo domácí zvířata. Loni jich bylo sraženo 325. Ke srážkám se zvěří obecně dochází na okrajích lesů, v lese a u polí, a to většinou v brzkých ranních hodinách nebo k večeru. Nejčastěji se setkáváme se střety se srnci, srnami, laněmi, daňky, ale i divokými prasaty, zajíci či bažanty. Občas se vyskytnou i srážky s domácími zvířaty (pes, kočka),“ dodala Barbora Balášová. 
Bezpečnost na silnicích patří mezi hlavní priority Policie ČR. Svědčí o tom řada dopravně bezpečnostních akcí za účelem eliminovat dopravní přestupky a tím i nehody, které mají mnohdy fatální následky. K bezpečnosti na silnicích patří také preventivní projekty zaměřené na další účastníky silničního provozu, především cyklisty a chodce, protože právě oni jsou nejohroženějšími účastníky silničního provozu.

Vlastimil Langer

Zdroj: Policie Zlínského kraje
Ilustrační foto: Archiv SNZK