Statistické údaje kriminality na Kroměřížsku za rok 2023

01.02.2024 10:32

KROMĚŘÍŽSKO - V roce 2023 se pachatelé na Kroměřížsku dopustili 1 187 trestných činů (do současnosti objasnili kriminalisté 65 %), stále se držíme na předních příčkách v rámci Zlínského kraje. V roce 2022 to bylo 1 167 skutků (objasnili jsme 66,7 %).
„Vloni došlo na okrese Kroměříž ke třem vraždám. Všechny tři se podařilo objasnit. Násilných trestných činů jsme v roce 2023 řešili 144, což bylo o sedm skutků více než v roce předešlém. K nejčastějším násilným trestným činům patřilo například úmyslné ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování, porušování domovní svobody, loupež či vydírání,“ uvedl Radomír Šiška, policejní mluvčí.
Mravnostních trestných činů šetřili policisté 35, což je o pět méně než předloni. Jednalo se zejména o případy znásilnění, pohlavní zneužívání nebo úmyslné ublížení na zdraví.
Majetkových trestných činů v roce 2023 vyšetřovali celkem 454, což je o 50 více než v roce 2022. Toto číslo zahrnuje vloupání, např. do vozidel, rodinných domů, bytů, ostatních objektů, krádeže prosté, ale i poškozování cizí věci.
„Hospodářských trestných činů jsme vloni vyšetřovali celkem 91, tedy o 14 méně než v roce 2022. V těchto případech se nejčastěji jednalo o úvěrové podvody, podvod a daňové delikty. Tyto skutky jsou většinou velmi rozsáhlé a složité. Charakteristické jsou také vysoké škody na majetku a skrytá jednání, která často vyjdou najevo až po delší době.   Vloni jsme zajistili majetkové hodnoty a výnosy z trestné činnosti v celkové výši přes 16 miliónů korun,“ pokračoval ve výčtu policejní mluvčí.
Velký nárůst skutků evidují policisté u kybernetické kriminality, v této souvislosti vloni řešili 185 trestných činů a 108 přestupků. Toto číslo bohužel rok od roku narůstá. Proto kladou velký důraz na prevenci proti tomuto druhu kriminality. Jedná se především o trestné činy neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a podvod.  
„V rámci přestupkového jednání jsme vloni zaevidovali 10 722 přestupků, předloni 10 485  přestupků. Většinu z nich jsme vyřešili v příkazním řízení a to v počtu 8 110 kusů. Převážně se jednalo o přestupky na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a proti majetku, proti občanskému soužití a veřejnému pořádku,“ dodal na závěr Radomír Šiška.
Vlastimil Langer
Zdroj: Policie Zlínského kraje
Ilustrační foto: Archiv SNZK