Starý pán přišel o střechu nad hlavou, v noci mu shořela chata

23.01.2022 11:34

DRŽKOVÁ -  S popáleninami na horní části těla transportoval vrtulník Letecké záchranné služby do popáleninového centra v Brně seniora, kterému v noci ze soboty na neděli 23. ledna v Držkové na Zlínsku shořela chata.
„Škoda, kterou oheň napáchal, byla vyčíslena na 800 tisíc korun. Vyšetřovatel hasičů stanovil jako příčinu požáru technickou závadu na přímotopu umístěném v kotci pro psa, kterému dobrosrdečný senior topil, aby mu v těchto mrazivých dnech nebyla zima. Pes při požáru utekl, hasiči ho potom nezraněného našli v lese,“ informovala tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.
V sobotu 22. ledna sedm minut po jedenácté hodině večerní přijal operační důstojník hasičů oznámení o hořící chatě v katastrálním území obce Držková na Zlínsku. Okamžitě vyhlásil poplach celkem osmi jednotkám profesionálních a dobrovolných hasičů z nejbližšího okolí. Následně na to byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Postupně se tak u hořícího objektu sjeli hasiči ze stanic Bystřice pod Hostýnem, Zlína a Vsetína a jednotky dobrovolných hasičů z obcí Držková, Hošťálková, Kašava, Jablůnka a Bystřička.
„Při příjezdu prvních jednotek byl objekt celý v plamenech. Senior, obývající chatu, byl mimo dům a uvedl, že další osoby uvnitř nejsou. Muž ale utrpěl popáleniny na horní části těla. Hasiči tak n povolali posádku zdravotnické záchranné služby. Na rozhodnutí lékaře byl muž letecky transportován do popáleninového centra v Brně,“ řekla mluvčí hasičů.
K likvidaci požáru hasiči použili tři hasební proudy vody. O půlnoci měli požár pod kontrolou a velitel zásahu vyhlásil lokalizaci. Tím však náročná práce s teplotami pod nulou neskončila. „Hasiči v dýchací technice místo procházeli a kontrolovali termokamerou, postupně objekt rozebírali a hasili skrytá ohniska. Po druhé hodině v noci měli vše uhašeno a velitel zásahu vyhlásil likvidaci požáru. Poté se jednotky začaly vracet zpět na základny,“ popsala průběh zásahu Lucie Javoříková.
Po odjezdu všech jednotek u chaty zůstali na dohlídku místní hasiči obce Držková až do ranních hodin.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto z místa požáru: HZS Zlínského kraje