Starý most bude nahrazen novým, Luhačovice zahájí největší letošní investici

07.07.2021 07:35

LUHAČOVICE - Přibližně v polovině letních prázdnin se v Luhačovicích rozběhne nutná výměna mostního objektu, který vede z Družstevní ulice směrem k Zahradní čtvrti. Lidé se tu tak brzy dočkají bezpečnější dopravy pro řidiče i pro pěší, protože nový most bude širší a hlavně na něm bude i samostatná část určená pro chodce, která na stávajícím mostu z roku 1933 zcela chyběla a lidé tak museli chodit po vozovce.
„Jde o největší letošní investici města, která si vyžádá mnohamilionové náklady. Přikročili jsme k ní, protože současný most byl již delší dobu v havarijním stavu a oprava není z ekonomického ani praktického hlediska možná. Je to investice, která byla dlouhodobě potřebná a léta plánovaná. Stavba nového mostu bude velmi finančně náročná a město si na ni muselo vzít úvěr, ale jde o nezbytnou součást obnovy infrastruktury města. Je nutné tímto způsobem zajistit i zvýšení bezpečnost dopravy v dané lokalitě,“ poznamenal starosta Marian Ležák.
Potřeba kompletní výměny mostu byla zjištěna v rámci pravidelných kontrol mostních objektů. „Hlavní závadou je nefunkční izolace, s tím spojená degradace betonu mostové konstrukce a odhalení korodující výztuže. Velmi varujícím faktem je právě zejména koroze nosné konstrukce. Špatný stav mostu ilustruje i nedostatečný záchytný systém a jeho velmi malá únosnost. Proto je nutné dosavadní objekt strhnout a vybudovat kompletně novou mostní konstrukci. Předpokládané náklady akce činí 18 milionů Kč, nový most bude dokončen ještě během tohoto roku,“ nastínil místostarosta Ing. Jiří Šůstek, který má v gesci majetkové záležitosti města a oblast investic. Než se zahájí demolice stávajícího mostu, bude zde umístěna dočasná lávka pro pěší, kteří tudy chodí mimo jiné na autobus nebo do nedalekého supermarketu.  „Lávka bude o něco blíže k sídlišti Družstevní,“ doplnil místostarosta.
Nový most bude tvořen moderní železobetonovou konstrukcí s šířkou 10 m, vozovka mezi obrubami nabídne řidičům komfortních šest metrů. „Chodník bude po obou stranách mostu, vždy o šířce dva metry. Most bude vybaven novým zábradlím, které také zvýší bezpečnost, protože bude o 20 cm vyšší, než je to na stávajícím objektu,“ dodal místostarosta Šůstek.  Současným trendům bude odpovídat i vozovka na mostě. Bude dvouvrstvá s hydroizolací. Počításe také s posílením systému stávajících uličních dešťových výpustí u mostu, břehy toku u mostních opěr a křídel budou vydlážděny.
Vybudování nového mostu samozřejmě výrazně ovlivní silniční dopravu. „Plánuje se už konkrétní objízdná trasa. Předpoklad je, že bude vyznačena po silnici z ulice Uherskobrodská k zámku, odkud bude pokračovat po ulici Družstevní. Délka objížďky je cca čtyři km. Další možnost příjezdu je při jízdě od Uherského Brodu odbočením do ulice Družstevní u bývalého sběrného dvoru a dále kolem areálu firmy Zálesí, závodu Kovo. Příjezd do ulice Zahradní čtvrť bude umožněn tak jako doposud,“ sdělilavedoucí odboru správy majetku Magdalena Blahová.
Rekonstrukce se v podzimních měsících potká s opravou nedaleké Hrazanské ulice, což je způsobeno mimo jiné tím, že o dotaci na Hrazanskou se rozhodlo teprve před několika týdny. „Souběh těchto akcí ale na dopravu v lokalitě zásadní dopad mít nebude. Určitě bylo z tohoto pohledu komplikovanější, když jsme v Hrazanské ulici museli povolit opravu havárie plynového potrubí v době, kdy se rekonstruovalo autobusové nádraží. I tak ale prosíme občany o trpělivost a pochopení. V obou případech – u mostu i ulice Hrazanské - jde o nutné investiční akce, jejichž realizaci nebylo za současné ekonomické situace snadné prosadit. Snažíme se však, aby se komunikace v našem městě rekonstruovaly a mohly pak dobře sloužit občanům i návštěvníkům. Naší povinností je zajistit ve městě bezpečný pohyb řidičů i chodců,“ uzavřel místostarosta.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Luhačovice