Stará radnice dostane nové omítky

26.05.2024 09:38

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Zejména kvůli vzlínání vlhkosti se město pustí do oprav omítek na budově Staré radnice v Prostřední ulici, přičemž aktuálně se obnovy dočkají hlavně prostory, kde mají sídlo různé provozovny a prodejny.
„Prostory v historické budově Staré radnice, kde sídlí vinotéka, prodejna obleků, papírnictví a další provozovny, nebo kde jsou společné prostory, jsou poznamenány velmi vysokou vlhkostí vnitřního zdiva. Sanační omítky, naposledy provedené v roce 2009, již neplní svou funkci a je zapotřebí je obnovit,“ uvedl Jan Pášma, tiskový mluvčí hradišťské radnice.
„Tam, kde je to potřeba, necháme omítky odstranit, zdivo bude očištěno, nerovnosti se vyplní vyrovnávací omítkou. Nové omítky budou provedeny ve dvou vrstvách dle stanoveného technického postupu. Poté budou sjednoceny štukovou vrstvou omítky a ochráněny sol-silikátovým nátěrem,“ popsala práce místostarostka města Pavlína Jagošová. Cena za tyto práce přesáhne 2,6 milionu korun. 
„K financování chceme využít také dotaci z Programu regenerace Ministerstva kultury ČR, přislíbeno máme 1,35 milionu korun. Práce by měly začít ve druhé polovině června a potrvají čtyři měsíce,“ upřesnila Jagošová.  
Oprava omítek je nutná kvůli vzlínání vlhkosti, není však ještě součástí komplexního zásahu, který Stará radnice potřebuje. Na využití kulturní památky má město zpracovaný investiční záměr. „Stará radnice se sice nenachází v havarijním stavu, přesto na její celkové opravy potřebujeme určitě více než 100 milionů korun, proto budeme dále hledat vhodný dotační titul,“ přiblížil starosta města Stanislav Blaha.
Stará radnice je kulturní památka zapsána v Ústředním seznamu kulturních památek a nachází se v památkové zóně města. Objekt Staré radnice tvoří historická budova (původem z třetí čtvrtiny 14. století) a novodobá přístavba z roku 1995. Patrový objekt, vzniklý přestavbami původní středověké stavby, má klenuté interiéry a vysokou hranolovou věž, která je známá mj. tím, že se kvůli nestabilnímu podloží naklání od své osy o 72 centimetrů. Poslední velká rekonstrukce budovy byla dokončena v roce 1995. V roce 2009 proběhla částečná oprava kanalizace, sanace vlhkosti zdiva, opravena byla podlaha v průjezdu a provedena byla také nová elektroinstalace v pasáži.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště