Spolek Stoupa Cup pomůže bojovníkovi Mirku Herdovi

16.02.2023 08:17

VSETÍN - Ačkoliv parta nadšenců spojená s organizací legendárního hokejbalového turnaje Stoupa Cup loni v létě oznámila, že si hodlá od svých aktivit na nějakou dobu odpočinout, netrvalo dlouho a je zpět. Tentokrát však nejde o pořádání samotného turnaje, ale o jeho charitativní část. Nová výzva, kterou pořadatelé spustili 5. února, nese název LEVÁ : NOHA a jejím cílem je shromáždění prostředků pro Mirka Herdu (na snímku vpředu vlevo), který se ne vlastní vinou stal v loňském roce účastníkem vážné dopravní nehody v obci Jablůnka.
„I když jsme hodlali nějakou dobu, co se týče Stoupa Cupu a jeho aktivit, odpočívat, příběh Mirka Herdy, který v loňském roce otřásl celým Vsetínem, nás vtáhl zpátky do děje. Ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli, že Mira, jehož známe osobně, pomoc potřebuje, neváhali jsme. S Mirou jsem se potkali, řekli si pár vět a vše bylo domluveno,“ vysvětlil Zdeněk Čablík, předseda spolku S toupa Cup.
Mirek Herda je ve Vsetíně a jeho sportovních kruzích známou personou. Sám je aktivním sportovcem, k tomu se věnuje také trénování gymnastické a hokejové mládeže, je také angažován ve vsetínské organizaci Sokol. Dne 28. června 2022, kdy cestoval na skútru na svou zahrádku, se bohužel stal účastníkem vážné dopravní nehody. Vzhledem k velkému množství těžkých zranění, mu lékaři předpovídali dvouprocentní šanci na přežití. Po tříměsíčním čekání se Mirek probral z kómatu a začal proces léčby a dlouhé rekonvalescence. Za pomoci lékařů, svých nejbližších, a především obrovské vůle, každý den bojuje o návrat do běžného života, což je vzhledem k rozsahu zranění až neskutečné. Jedním z mnoha zranění, je ztráta spodní části levé nohy v oblasti mezi kotníkem a kolenem. 
„Stávající protéza, kterou Mira nyní využívá, nesplňuje požadavky na její funkčnost, způsobuje bolestivé odřeniny a neumožňuje mu posun, jaký by si tento bojovník a sportovec zasloužil. Finanční prostředky, které shromažďujeme na transparentním účtu, budou využity právě k pořízení kvalitnější náhrady,“ dodal Zdeněk Čablík.
Na dobu tří měsíců tak otevřel spolek Stoupa Cup transparentní účet č. 2201425944/2010, kam je možno zaslat jakoukoliv finanční částku na podporu Mirka Herdy ke zkvalitnění jeho dalšího života. Sbírka probíhá do 30. dubna.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín