Špatně uložený žhavý popel způsobil požár, který zničil altán

21.04.2020 14:21

ŽELECHOVICE NAD DŘEVNICÍ – Neopatrnost majitele rodinného domu v Želechovicích na Zlínsku, jenž vysypal žhavý popel do kompostéru, měla v pondělí 20. dubna večer za následek vznik požáru, který zcela zničil dřevěný altán u domu.
„Při požáru nebyl nikdo zraněn, výše škody je zatím otázkou dalšího šetření. Díky rychlému zásahu profesionálních a dobrovolných hasičů nedošlo k rozšíření požáru na nedaleký rodinný dům,“ informovala tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.

K pondělnímu požáru v Želechovicích vyjely tři hasičské jednotky. Velitel zásahu sdělil, že požár altánu se rychle šíří a zasáhl i psí boudu a uskladněné dřevo na zahradě sousedů.

„Hasiči k likvidaci požáru použili několik proudů vody a do čtyřiceti minut od ohlášení ho zlikvidovali. Majitelům však zůstaly jen oči pro pláč, neboť kvůli neopatrnosti přišli během krátké chvíle o venkovní posezení,“ uvedla mluvčí hasičů.
„Vyšetřovatel hasičů zjistil, že k požáru došlo kvůli nevhodnému uložení žhavých částic popelu do kompostéru. Nevychladlý popel, který patří do kovové uzavíratelné nádoby, zapálil biologický odpad, následně i plastový kompostér a oheň se dál rozšířil na dřevěný altán a jeho blízké okolí,“ dodala Lucie Javoříková.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje