Souhrn kriminality na Uherskohradišťsku za rok 2023

30.01.2024 11:23

UHERSKOHRADIŠŤSKO  - V loňském roce vzrostla zejména kyberkriminalita. Policisté v okrese Uherské Hradiště řešili v loňském roce 1316 (předloni 1348) spáchaných trestných činů. Z tohoto počtu byla objasněna více než polovina a to 821 (62%) případů. Na jeden kalendářní den tak připadá 3,6 skutků a na měsíc 112 skutků. Oproti roku 2022 loni zaznamenali mírný pokles kriminality o 32 skutků z celkového počtu spáchaných trestných činů.
„Násilných trestných činů bylo 125 (předloni 150). Mezi ně patří např. loupeže, vydírání, nebezpečné vyhrožování, ale i úmyslné ublížení na zdraví, porušování domovní svobody, atd.
Majetkových trestných činů jsme na Uherskohradišťsku v roce 2023 vyšetřovali celkem 514 (předloni 508). Toto číslo zahrnuje vloupání (např. do vozidel, rodinných domů, ostatních objektů atd.), kapesní krádeže, krádeže aut, jízdních kol a v obchodech,“ sdělil Radomír Šiška, policejní mluvčí.
Číslo 91 patří k hospodářským trestným činům. V roce 2022 jich bylo 115. Vyšetřovatelům se minulý rok podařilo objasnit více než polovinu případů z celkového počtu. Nejčastěji se jednalo o podvody, úvěrové podvody, zpronevěry, podvody v sociálním zabezpečení a nemocenském pojištění, dále zkrácení daně, padělání a pozměnění veřejné listiny, neodvedení daně a další. Tyto skutky jsou většinou velmi rozsáhlé a velmi složité.
Mravnostních trestných činů se šetřilo 23 případů (předloni 27). Jednalo se např. o znásilnění, pohlavní zneužívání, ale také např. zneužití dítěte k výrobě pornografie.
Policisté zabývající se drogovou problematikou řešili 30 trestných činů (předloni 38). Ty se týkaly jak výroby, tak i distribuce pervitinu a marihuany včetně jejího pěstování. 
„Poslední roky evidujeme velký nárůst kyberkriminality. Jedná se o stovky případů za rok. V minulém roce jsme zaznamenali 220 případů spojených s touto problematikou. Zde figurují trestné činy neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, dále neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, ale také podvod,“ zakončil Radomír Šiška výčet trestných činů na Uherskohradišťsku.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje