Souborné dílo Williama Shakespeara je opět tady

26.12.2021 14:58

VSETÍN - Po listopadovém zrušení představení, zapříčiněném dopadem morové rány současné doby na jednoho z protagonistů, je trojlístek vsetínských herců opět v plné síle a připraven své diváky rozplakat smíchy. Představení odehrají šampioni alžbětinského divadla ve Vsetíně jako rozloučení s uplynulým rokem v úterý 28. prosince. Začátek je plánován na 19 hodin.
Shakespearovskou férii původně vsetínští herci nastudovali pro venkovní letní scénu. „Teď jsme připraveni rozesmát diváky i uvnitř divadla,“ láká na představení ředitel DvLd a zároveň jeden z protagonistů inscenace Pavel Rejman. Podle něj čeká diváky humor, který jde až na dřeň. „V historii vsetínského divadla se nic podobného neuskutečnilo,“ upozornil ředitel divadla.
Vedle něj ve  známých i méně známých rolích, které vykreslil největší dramatik všech dob,zazáří také Pavel Čevela a Jakub Hekl. „Je to inscenace, která je jakousi improvizací a parodií díla a her Williama Shakespeara. Vychází z textu, který vznikl tak, že tři angličtí herci improvizovali na základě jeho her a svých znalostí těchto her,“ vysvětlil absolvent Janáčkovy akademie múzických umění Jakub Hekl s tím, že tuto shakespearovskou nekorektní meditaci přivedli na svět Adam Long, Daniel Singer a Jess Winfield.
„Naše uchopení je velice pestré. Inscenace pracuje s prostředky různých žánrů, jako je například fraška, scénické čtení nebo revue. V podstatě se jedná o revue seskládanou z jednotlivých vstupů na téma shakespearovských her,“ doplnil Jakub Hekl.
Dílo anglických autorů, které diváky svým humorem doslova rozbije na kusy, si ale zároveň klade za cíl hravou formou a s velkým nadhledem seznámit obecenstvo s kompletním dílem Williama Shakespeara.Během dvou hodin herci sehrají všech 36 shakespearových her a 154 jeho sonetů.
„Vsetínští divadelníci se tak touto inscenací snaží přinést do svého města ducha alžbětinského divadla. Herci se představí v renesančních kostýmech. Diváci se mohou těšit na skvostnou scénu Mirky Němcové a překvapivé ztvárnění ženských rolí jedním z protagonistů,“ dodal mluvčí divadla Miroslav Urubek.
„Na alžbětinském divadle nemohly hrát ženy, my to dodržíme. Jeden z nás, nebudu prozrazovat kdo, hraje všechny ženské postavy,“ řekl Jakub Hekl.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Divadlo v Lidovém domě Vsetín