Sobotní program Zlín Film Festivalu přinese koncerty na náměstí Míru

03.06.2023 07:21

ZLÍN – Třetí den na filmovém festivalu ve Zlíně slaví Český rozhlas 100. výročí vysílání pestrým programem na náměstí Míru i v parku Komenského. Koncertovat budou Lucie Vondráčková a Lake Malawi. Do Zlína poprvé zavítá pikantní podcast Hodina dějepichu, v talk show Život je takovej promluví o životních karambolech Tereza Pergnerová. Vítěze vyhlásí výtvarná soutěž pro děti se zrakovým postižením Radost tvořit. Jejich práce jsou vystaveny ve foyer Kongresového centra. Celý den pokračuje program Zlín Industry Days pro filmové profesionály.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOSTI 3. DNE:
Radost tvořit – Slavnostní vyhlášení vítězů, Kongresové centrum, 13.00 hodin – Mezinárodní výtvarná soutěž dětí a mládeže se zrakovým postižením, letos na téma Lidé a čas. Porota ocení 10 jednotlivců, dva kolektivy a udělí čtyři hlavní ceny v jednotlivých věkových kategoriích. Vítězné práce jsou k vidění ve foyer Kongresového centra až do 7. června.
Zrakově handicapovaní budou mít také v průběhu festivalu příležitost zúčastnit se několika filmových projekcí s audio komentářem. O speciální zvukovou stopu jsou doplněny pohádka a filmy Krakonošovo tajemství, Tajemství pana M. a Děti Nagana.
Večerní koncerty Českého rozhlasu, náměstí Míru:
- Lucie Vondráčková, 18.30 hodin.- Lake Malawi, 20.30 hodin

Z FILMOVÉHO PROGRAMU DOPORUČUJEME:
V bublině (režie: Aleksi Salmenperä, Finsko, 2022, 102 min.), Golden Apple Cinema 6, 17.30 hodin – Život šestnáctileté Eveliiny se obrátí vzhůru nohama, když náhodou zahlédne svou matku, jak vášnivě líbá ženu. Více zde.
Beze strachu (režie: Luciano Toriello, Itálie, 2023, 72 min.), Golden Apple Cinema 4, 11.10 hodin – Pierfrancesco je ve svých jedenácti letech vycházející hvězdou kitesurfingu. Adrenalinový a vizuálně přitažlivý dokument o odvaze, ctižádosti i obavách malého chlapce v boji s ohromnou sílou oceánu a větru při provozování tohoto zajímavého sportu. Více zde.
Muzikál ze základky (režie: Nanna Kristín Magnúsdóttir, Island, 2022, 89 min.), Golden Apple Cinema 5, 14.30 hodin – V létě roku 1980 se jedenáctiletá Hanna se svou kapelou snaží vypátrat zločince, kteří hrozí zničením školy a tím také plánovaného školního koncertu. Více zde.

CO SE HRAJE V LETNÍM KINĚ:
John Wick: Kapitola 4 (USA, 2023, 169 min.), 21.30 hodin – John Wick (Keanu Reeves) odhalí cestu, jak porazit Nejvyšší radu. Než se mu však podaří získat svobodu, musí čelit novému nepříteli, který má mocné spojence po celém světě. Více zde.

ZAJÍMAVÉ DOPROVODNÉ AKCE:
Život je takovej:
- Hodina dějepichu, nádvoří zámku, 15.00 hodin – Podcast o těch nejšťavnatějších částech historie je poprvé ve Zlíně. Zaměří na to, co se odehrálo před kamerou, za kamerou, na plátně i pod ním.
- Tereza Pergnerová, stan, 17.00 hodin – Jaké to je, když osud připraví na cestě životem těžké překážky? Hostem talk show Filipa Tellera na téma „Vrcholy a pády jako součást našeho života“ je moderátorka, herečka a zpěvačka Tereza Pergnerová.
Animační kuchyně, 100dola, Filmové ateliéry, 10.45-14.45 hodin – Workshop seznamující s tvorbou animovaného filmu. Jednu z technik si budete moct vyzkoušet i na vlastní kůži.
1000 jeřábů pro UNICEF, OZC Zlaté jablko, 11.30-16.00 hodin – Charitativní akce na podporu programů UNICEF na pomoc dětem.
Iva Hüttnerová – Malby a grafiky, Galerie pod Radnicí, 16.00 hodin – Vernisáž výstavy autorky, která patří mezi špičky českého naivního výtvarného umění. Výstava potrvá do 18. června.
R-stream Českého rozhlasu Radiožurnálu vysílá celý den (10.00-18.00 hodin) z nádvoří Kongresového centra. Živě pořad Host Radiožurnálu v 10.00 hodin.
Kompletní filmový i doprovodný program je k dispozici na www.zlinfest.cz i ve festivalové aplikaci Zlinfest.

Vlastimil Langer

Zdroj na foto: Zlín Film Festival