Sníh se blíží letošnímu maximu

09.02.2021 07:49

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nástup opravdové zimy se projevil také ve výsledcích meteorologických měření.
Třináct centimetrů sněhu zaznamenala včera ráno stanice Českého hydrometeorologického ústavu umístěná v areálu valašskomeziříčské hvězdárny. „Za posledních 24 hodin připadlo 10 centimetrů sněhu,“ konstatoval odborný pracovník hvězdárny Petr Zelený. „Blížíme se k maximu letošní zimy, které činilo 15 centimetrů a dosáhli jsme ho 18. ledna. Vzhledem k předpovědi počasí je možné, že ho brzy překonáme,“ dodal Zelený.
K rekordnímu zápisu má včerejší den zatím dosti daleko. „Nejvíce zasněžený 8. únor nastal v roce 1963, kdy jsme naměřili 41 centimetrů. Vůbec nejvyšší sněhovou pokrývku – 79 centimetrů – jsme zaznamenali 13. února 2006,“ citoval ze statistik Petr Zelený.
Zároveň s výškou pokrývky proběhlo měření vodní hodnoty, jehož cílem je stanovit obsah vody ve sněhu. „Současných 13 centimetrů sněhu roztálo na 21,2 milimetru vody, přičemž běžná hodnota by měla činit 13 milimetrů. Z toho vyplývá, že sníh je dosti hutný. Vespodu je i vrstva ledu z nedělní námrazy,“ zhodnotil pracovník hvězdárny.     

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Pod foto: Petr Zelený při měření výšky sněhové pokrývky, Ladislava Orlová při vyhodnocování vzorků sněhu s cílem určit jeho vodní hodnotu.